Sokovi

sokoviBez obzira na sve vrste i oblike biljnih lijekova (tinkture, čajevi, extrakti) najjače oružje su i najjače dejstvo imaju svježe iscjedeni biljni sokovi. Sva snaga bilja nalazi se u njima i njihova upotreba je najpreporučljivija. Teško je danas naći čisto mjesto na kojem raste bilje, ali isplati se tražiti.

Kako dobiti svježi sok?

Ubranu svježu biljku dobro očistiti i oprati. Poprskati je destilovanom vodom. Možete je cijediti na ručnoj mašini za mljevenje mesa, sokovniku, ili na stari način tucanjem u avanu. Dobijenu kašu procijedite kroz gazu i dobili ste izvrstan lijek. Ovo je teška artiljerija.

  • Sok jabuke ima povoljno dejstvo na nerve i mozak, otklanja umor i djeluje kao tonik na čitav organizam. Dijeta u trajanju od 3 dana (dnevno po 1 litar soka) čisti organizam od toksina i djeluje na rad crijeva i čitavog probavnog trakta.
  • Sok kruške povećava količinu izlučene mokraće (blag diuretik) i mokraćne kiseline koja je opet, štetna po organizam.
  • Sok kantariona djeluje umirujuće na crijeva, hroničnu izmjenu proljeva i tvrde stolice otkloniće ovaj sok, nenadmašan je u liječenju depresije. Pomiješan sa sokom kuniće i davan pred spavanje (sa malo vode) u stanju je izliječiti noćno mokrenje kod djece.
  • Sok bijelog luka smanjuje povišen krvni pritisak, spriječava i liječi arterosklerotske promjene, jak je prirodni antibiotik i antikancer. Uzima se po jedna mala kašika 1 puta na dan.
  • Sok maslačka čisti krv, dobar je diuretik, pomaže izlučivanju žuči, otvara apetit, sadrži dovoljno vitamina da može postupno kroz dužu upotrebu popraviti opšte stanje i kod veoma teških bolesti, liječi hemoroide.
  • Sok mrkve povećava broj crvenih krvnih zrnaca, dobar je anti-inflamatorik, anti-oksidans, pomaže oboljeloj jetri (hepatitis, ciroza), ima blago anti-tumorsko dejstvo. Kroz dužu upotrebu (30-40 dana) mršava i blijeda djeca se poprave. Može se upotrebljavati kod astme, nesanice, bronhitisa, a sa drugim sokovima u borbi protiv zloćudnih bolesti. Sok mrkve pomaže djeci u zaustavljanju tzv. ljetnih proljeva.
  • Sok rotkve se upotrebljava kod bolesti žučne kese (pijesak i kamenac, hronična upala), otklanja gastritis, potiče crijeva na bolji rad. Narod ga često uzima kod pojedinih bolesti bubrega.
  • Sok celera djeluje kao diuretik, poboljšava varenje, čisti krv. Ne bi trebali da ga koriste dijabetičari i hronični bubrežni bolesnici. Ima anti-tumorsko dejstvo.
  • Sok kunice čisti krv, a kroz dužu upotrebu čisti krvne žile, poboljšava apetiti, potiče rad jetre, umiruje upalu mokraćnog mjehura i upalu žučne kese, zaustavlja unutarnja manja krvarenja, kvranje iz manjih, rana, smanjuje jak mjesečni odljev, liječi hemoroide.
  • Sok bokvice spada u jače prirodne antibiotike, umiruje kašalj, pomaže u liječenju bronhitisa, a jače dejstvo ima upotrijebi li se sa sokom bijelog luka u liječenju hroničnog bronhitisa. Sa sokom nevena i kupusa liječi višak kiseline u želudcu i čir na želudcu.
  • Sok kičice otvara i poboljšava apetit, liječi jetru, uspješno pojačava slabo varenje, koristi protiv groznice, dobar je pomoćnik bolesnicima nakon moždanog udara, liječi hemoroide.
  • Sok smreke je jakog dejstva i liječi neke bolesti crijeva, spriječava fermentaciju, jača krv, jak je diuretik i antiseptik, pa se stoga preporučuje za liječenje dosadne E. Colli u mokraći. Giht i reumatizam su daljnja područja upotrebe soka od smreke. Zabranjen je kod bolesti bubrega.
  • Sok nevena blag je antibiotik, ima anti-tumorsko dejstvo. Liječi amenoreju, spolja se upotrebljava za teško zarastajuće rane, dekubitis, opekotine I i II stepena koje su zahvatile manju površinu tijela, liječi hemoroide. Sa sokom kuniće, rosopasa i bokvice liječi jetru, žučnu kesu (upala žučne kese, hronični hepatitis, infektivna žutica).
  • Sok rosopasa nas opominje da ga spravljamo, ali upotrebljavamo u veoma malim količinama i da budemo oprezni sa njegovom upotrebom. Pomaže kod upale žučne kese, hepatitisa, žučnih kamenaca, čira na želudcu, pa čak i kod zloćudnih bolesti jetre. Spolja uklanja bradavice.
  • Sok korijena čička jača imunološki sistem pomaže dijabetičarima, čisti jetru, ima anti-tumorsko dejstvo, smanjuje povišen holesterol i trigliceride u krvi, spolja pomaže rast kose (utrljati ga), liječi liša-jeve, a kombinovanom internom i spolj-nom upotrebom pomaže kod psorijaze i ekcema. Neprikosnoven je u liječenju akni (interno i spolja).
  • Sok gaveza od pamtivjeka je poznato sredstvo za ubrzavanje zarastanja slomljenih kostiju (spolja), a sa nevenovim i sokom od bokvice liječi čir na želudcu, ubrzava zarastanje rana.
  • Sok nane pojačava lučenje žuči, umiruje grčeve u želudcu, spriječava nervozu želudca.
Posted in: Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.