Hemoroidi

hemoroidi_2Vrijeme je da se prekine sa zabludama da su hemoroidi proširene vene. Nisu to nikada ni bili, jer kroz njih teče čista arterijska krv. Prije bi se mogli nazvati malim fistulama ili proširenjima, a po svom položaju mogu biti vanjski ili unutarnji. Razvoju i nastajanju hemoroida pogoduju tvrdokorna opstipacija, upalne ili druge promjene u maloj zdjelici, pa i zastoj krvi. U početku su to samo mekani čvorići koji ne stvaraju probleme sve dok se ne upale. Tada počinju krvarenja koja često znaju biti uporna, a znaju se pojaviti i veoma jaki bolovi. Kao izraslina, hemoroidi se znaju uklještiti i stvarati ozbiljne tegobe.

Interesantno je da se češće javljaju kod muškaraca nego kod žena, a starije osobe su im jako sklone.

Od ove bolesti boluju oni koji dobar dio, ne samo radnog vremena, provode sjedeći, oni koji imaju čvrstu stolicu i česte zatvore, a mogu ih dobiti žene nakon poroda itd.

Kolika je zabluda oko hemoroida i njihovog liječenja, dijete koja se često preporučuje i kojekakvih drugih zabrana? Način ishrane igra jednu od važnih uloga u nastajanju ove bolesti.

Hemoroidi izazivaju svrbež, peckanje i bolove u području čmara. Bolovi nekada mogu biti tako jaki da bolesnik sa strahom očekuje vrijeme kada će morati vršiti nuždu.

Liječenje je dugotrajno i pomalo naporno, ali definitivno treba znati da NIKAKVE MASTI ILI KREME NANESENE SPOLJA NE LIJEČE HEMOROIDE.

Upravo stoga što nemaju ništa sa venama i venskom krvlju. Kada krvare, krv je svježa, crvena, prava arterijska. Sve poruke kako su pronašli super lijek u obliku masti ili čepića, odbacite, zaboravite na njih.

Masti ublaže upalu, naprave blagu dezinfekciju, ništa drugo. Stoga ne padajte na reklamiranja i komercijalne članke u raznim časopisima.

Nema bezuslovno važećih propisa za liječenje hemoroida. U prvom redu vodi se borba protiv tvrde i neredovne stolice i za poboljšanje cirkulacije krvi. U ishrani treba koristiti tzv. voluminoznu hranu koja omogućava bolji rad crijeva i njihovo lakše pražnjenje. Zabranjena je upotreba suhe hrane, konzerviranih i suhomesnatih proizvoda, jakih začina, a alkohol i duhan treba svesti na najmanju mjeru. Efikasna zaštitna mjera je pranje hladnom vodom.

Nije zgoreg ponoviti da masti i kreme ne mogu i neće izliječiti hemoroide. Trenutno smire bol i lokalnu upalu, ali ne liječe.

RECEPTI:

1.) U široku teglu nasuti 100 grama cvijeta nevena, 50 grama cvijeta kunice i 30 grama cvijeta kantariona. Na to nasuti 1 litar čistog maslinovog ulja. Ostaviti da stoji na suncu ili toplom mjestu 30 – 40 dana. Nakon toga procijediti.
Namazati gazu i stavljati kao oblog.

2.) Ono što će vam pomoći i što će vas dovesti na prag izlječenja je slijedeće:
– Hamamelis……………………………………………..    20 grama
– divlji kesten……………………………………………    15 grama
– Ginko biloba…………………………………………..       15 grama
– kunica……………………………………………………       10 grama
– kantarion……………………………………………….       10 grama
– imela…………………………………………………….       10 grama
Bilje potopiti u 400 grama 50% apotekarskog alkohola. Spravljati po propisu za tinkture.
Uzimati 2 do 3 puta po 20 kapi na kocki šećera ili sa malo vode.
Uzima se najmanje 30 dana.
Rezultati su sasvim jasni i pozitivni, ako ne i malo čudo.

HOMEOPATIJA

Nema se ovdje šta puno pisati. Graniči se sa Čudom. Upotreba predhodne tinkture i homeopatskog lijeka, oduševila je sve one koji su ih uzimali.
Nux vomica, Sulphur, Aesculus, Hamamelis, Nitric-acid, nazivi su za homeopatske lijekove koji pomažu kod hemoroida. Kali-carbonicum, namijenjen je ženama koje su dobile hemoroide nakon poroda i stvarno, on pomaže.
Ne mogu, a da ne otkrijem bar dio sastava lijeka kojim sam uspio praviti mala čuda kod svih onih koji su se obratili za pomoć, a hemoroidi su ih mučili.
•      kantarion 0
•      Hamamelis D 6
•      Aesculus D 6
•      Nux vomica D 12
•      imela 0 itd.
Naravno, pretpostavljate da se radi o tinkturi. Uz pametnu ishranu, malo više kretanja i upotrebu navedenog lijeka, mnogi su ostali začuđeni kako su za kratko vrijeme uspjeli u borbi sa bolešću.
Ne dajte, da mnogi, samozvani terapeuti od hemoroida naprave bolest sa Marsa samo da bi vam uzeli što više novca. Preduhitrite ih, recite im da nijedna njihova mast ne liječi hemoroide, samo ih, možda, malo umiri.

PREPORUKA:

– Ginko biloba…………………………………………..    15 grama
– divlji kesten……………………………………………    15 grama
– maslačak (korijen)…………………………………..    10 grama
– Hvdrastis……………………………………………….    10 grama
– neven…………………………………………………….    10 grama
– kunica……………………………………………………    20 grama
Spravljati po propisu za tinkture. Uzimati 3 puta po 20 kapi na dan.

Uz tinkturu piti čaj spravljen od:
– neven……………………………………………………       10 grama
– kunica…………………………………………………..        15 grama
– kantarion……………………………………………….        15 grama
– kamilica………………………………………………..        10 grama
– bokvica………………………………………………….        10 grama
– imela……………………………………………………..     10 grama

Piti 3 puta po 2 dcl čaja.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

One Comment

  1. Danijela says:

    Moze li se kupiti rs tinktura preko vas?

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.