Voda kao lijek

voda-srceU ljekovite svrhe voda se može upotrijebiti na više načina što zavisi o vrsti bolesti, bolesnom mjestu i uzrastu bolesnika. Upotrebom vode rastvaraju se štetne tvari u organizmu. Poslije hladne kupke, tijelo se ne smije brisati već se treba što prije obući suha i topla odjeća. Brisanjem bi nastalo trenje i koža se ne bi ravnomjerno zagrijavala. Nakon kupke važno je se kretati što više.

Kupka hladnom vodom se upotrebljava za cijeli organi­zam. Jačaju ga i ne smiju trajati više od tri minute. Nenaviknute i slabe osobe ne pažnjom bi ovakve kupke mogle obrnuti u štetno jer treba početi sa polaganim pranjem tj. poli­jevanjem donjih dijelova tijela zatim polijevanjem čitavog ti­jela hladnom vodom a tek na kraju upotrijebiti pravu kupku.

Kupka toplom vodom – za nju vrijede ista pravila kako za zdrave tako i za bolesne. Temperatura vode je 30-37 stepeni C. U vodi ostati deset minuta a zatim se što prije oprati hladnom vodom. Topla voda ne jača nego mlitavi tijelo pa se na kraju s toga mora upotrijebiti hladna voda.

Upotrebljava se za liječenje reumatizma, raznih grčeva i slabe cirkulacije.

Slana kupka – za ovakvu kupku potrebno je jedan kilo­gram soli na 50 litara vode. Temperatura je vode 30-37 stepeni C. Kupka traje 20 minuta a uzima se dva puta sedmično. Ne preporučuje se ljudima sa visokim krvnim pritiskom, hronicnim bubrežnim bolestima i sa ranama po tijelu.

Pomponat kupka – služi za jačanje čitavog organizma. Priređuje se na slijedeći način: u istom omjeru uzeti slijedeće biljke oman, koprivu, kadulju, kamilicu, majčinu dušicu, smreku, matičnjak i kuniću. Kuhati ih u vodi 10 minuta i dobijenu tečnost uliti u vodu za kupanje. Kupka traje do 30 minuta a voda se ne smije ohladiti, pa stoga treba dodavati vruću vodu.

OBLOZI djeluju više lokalno ali se cijeni njihovo opće djelovanje. Stavljaju se na svaki dio tijela a sastoje se u tome da se veći komad vate, gaze ili krpe presavijene četvorostruko, natopi odgovarajućim tekućim pripravkom. Nakon toga se polažu na bolno mjesto i drže od 5-15 minuta što zavisi od upotrebljenog bilja i težini bolesti. Zavisno od svrhe tkaninu i namočimo u hladnu ili vruću tekućinu i ocijedimo. Na nju sta­vimo suho platno a preko toga vuneni pokrivač. Važno je da vazduh ne prodire ispod obloga. Hladne obloge uklanjamo kada postanu vrući, a vruće kada se ohlade.

KATAPLAZMA – je namijenjena za spoljnu upotrebu. Prema potrebi biljka se nanosi direktono na kožu i drži nek­oliko minuta. Sve zavisi o jačini dejstva biljke. Temperatura kataplazme ne smije biti preko 40 stepeni C. Bolje je primijeniti više kataplazmi sa kraćim držanjem nego jednu sa dužim.

Posted in: Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.