Tuberkuloza

tuberkulozaTuberkuloza je zarazno oboljenje koje izaziva Kohov bacil. Može oboliti bilo koji dio tijela, ali to su najčešće pluća.

Bacil izaziva pojavu čvorića u tkivima koje se raspadaju, a iz njihove raspadnute mase, bacil se dalje širi krvlju ili putevima za disanje. Ako se ne liječi brzo i energično, posljedice su teške, a može i završiti smrću.

Početni znaci bolesti su slabi, a nekad se manifestuju kao osjećaj slabosti, brzog umaranja, mršavljenja, kašlja i znojenja, i ponekad slabo povišene temperature. Bolesnik je obavezan radi sebe samoga, a i radi drugih, javiti se ljekaru koji će poduzeti potrebne mjere.

Osnova liječenja su lijekovi koji se nazivaju tuberkulostatici, a prirodni preparati su izvanredna potporna mjera osnovnoj terapiji. Bolesnik mora znati da pravilna prehrana igra važnu ulogu u liječenju ove bolesti. Od prirodnih preparata najjači su oni koji sadrže dosta kremične kiseline (silikatna terapija) kao i oni koji u sebi sadrže prirodne antibakterijske tvari. Podrazumijeva se ne uzimanje duhana i alkohola, kao i svega drugog što nadražuje organe za disanje

LIJEKOVI PROTIV KRVARENJA IZ PLUĆA

1.    Čaj od lanenog sjemena i razgon trave (veronica) po 30 grama na 1 litar vode.
2.    Sok  od   borovnice, kunice, bokvice i rusomače
3.    Terpentinovo ulje po 5-10 kapi nekoliko puta dnevno na kocki šećera.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.