Slabokrvnost ili anemija

anemijaŠta je slabokrvnost ili anemija?

Najjednostavnije je reći da je to stanje zbog manjka crvenih krvnih tijela ili zato što je količina crvene krvne boje u tim tjelašcima smanjena.

Svako crveno tijelo (eritrocit) sadrži određenu količinu hemoglobina-crvenog krvnog pigmenta, koji je neophodan za izmjenu plinova. Hemoglobin daje krvi karakterističnu crvenu boju. Eritrocit ima oblik diska i promjera je od 7 do 9 mikrona, a oko 63% ukupne težine eritrocita otpada na vodu.

Eritrociti u prosjeku žive oko 100 dana, a potom nestaju, najviše njih u slezeni. Od najvažnijih sastojaka nestalih eritrocita, stvaraju se u koštanoj srži plosnatih kostiju, nove generacije eritrocita. Niz uzročnika može uticati na pojavu anemije. Najveći broj anemija ili slabokrvnosti nastaje zato što nedostatak željeza uzrokuje smanjeno stvaranje crvenog krvnog pigmenta.

Manjak željeza je češći kod žena, uzrok leži u menstrualnom krvarenju (jača u kratkom periodu ili slabija koja traje duže vrijeme). Blijedilo, tromost, zujanje u ušima, apatija, kod naglog ustajanja “mrak” pred očima, ukazuju na anemiju.

Anemije uzrokovane deficitom vitamina B 12 rijetke su, ali i zanimljive. To je tzv. perniciozna anemija.

Hemolitičke anemije nastaju zbog prebrzog raspadanja eritrocita. Anemija se javlja i kao popratna pojava drugih bolesti (reumatizam, tuberkuloza, bolesti bubrega, jetre). Ovo su sekundarne anemije.

Neki oblici stečene hemolitičke anemije mogu se pojaviti poslije visokih doza penicilina, poslije upotrebe lijekova koji stimulišu stvaranje anti-tijela, poslije uzimanja methvldope (anti-hipertenziv), što je rijetkost, ali može se desiti.
Neka vas ne čudi sve više onih koji pate od nekog oblika anemije.

Koliko je samo hroničnih bolesnika koje pored osnovne bolesti ugrožava i anemija. Dakle, nije baš tako jednostavno kako ljudi često misle, jer jednom nastala anemija koja je ne liječena, donosi dosta drugih predispozicija za slabljenje i bolest organizma.

RECEPTI:

1.) Iscijediti sok iz svježe ubranih slijedećih trava:
– kopriva…………………………………………………..    50 grama
– kunica……………………………………………………    30 grama
– bokvica………………………………………………….    20 grama
i dodati ga u sok koji ćete dobiti ovako:

izrendati 1 kg jabuka, kilogram cvekle, kilogram mrkve.

Sve dobro pomiješati i ostaviti da stoji preko noći, a ujutro iscijediti sok iz ove mase, pa mu dodati biljne sokove i jedan kilogram meda. Uzimati po jednu supenu kašiku.

2.) U dva litra domaćeg crnog vina kuhati na laganoj vatri, dok ne uvre na pola:
– rogač……………………………………………………..    100 grama
– suhe smokve…………………………………………..      50 grama
– kora cimeta…………………………………………….      10 grama
– korijen koprive……………………………………….      50 grama
– djetelina lucerna……………………………………..      20 grama
Dijelove koji se kuhaju isitniti, preliti sa dva litra crnog vina i ostaviti da stoji 8-10 sati (preko noći). Ujutro kuhati na laganoj vatri, a pred kraj dodati 500 grama meda.

3.) Piti čaj od djeteline lucerke, koprive i crvene djeteline.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.