Šećerna bolest (Diabetes)

Šećerna bolest je hronično oboljenje nastalo poremećajem prerade šećera u organizmu. U osnovi bolest je poremećaj djelovanja hormona INSULINA kojeg u organizam luče specijalne ćelije žlijezde gušterače (LANGERHANSOVA OSTRVCA).

Insulin reguliše normalnu preradu šećera koji se hranom unosi u organizam.

Nadam se da svi znamo da je šećer tvar iz koje organizam dobija energiju potrebnu za rad mišića i organa. Pri poremećaju prerade, šećer ne sagorijeva pravilno, pa ga u krvi ima previše i počinje se povremeno ili stalno izlučivati sa mokraćom.

Kao bolest, a naročito bolest modernog čovjeka i razvijenijih zemalja, diabetes je sve češći. Prvi znaci bolesti, ne rijetko, pokažu se kasno i ne moraju biti karakteristični.

Apetiti dobar, a čovjek mrša, česte su glavobolje, povećava se količina izlučene mokraće tj. povećava se potreba za mokrenjem, javlja se svrbež kože, suhoća u ustima i žeđ, imunitet organizma polako opada.

Iz analize krvi i mokraće lako se utvrdi postojanje bolesti. I kao kod drugih hroničnih bolesti, postavlja se pitanje šta sada? Nedoumica. Zašto baš ja? Otkud meni? Jeste. Bolest ne bira, a kako živimo, prizivamo je očajnički. Kao i svaka druga bolest i ova može biti jako opasna ako se ne liječi, ako se ne vodi dovoljno računa o ishrani, lijekovima i ako bolesnik ne nade dovoljno razumijevanja i podrške u sredini u kojoj živi. Pravilno liječenje i pravilna ishrana su uslovi za normalan život i rad. Jeste upravo tako. Normalan život i rad. Pa zar je bolest stid, zar je treba kriti, tajiti? Ne, nikada i ni u kom slučaju.

Diabetes ne boli, dobro je kao bolest savladao kamuflažu, jer opasnost prijeti od komplikacija koje izaziva, a neke od njih su:
Promjene na bubrezima, krvnim sudovima, nervima, očima, probavnim organima, sklonost infekcijama itd.

Dvije su osnovne grupe ove bolesti:
•    INSULIN OVISNI BOLESNICI
•    INSULIN NEOVISNI BOLESNICI

Ovo zavisi od sposobnosti gušterače da luči insulin. Poznato je da je bolest nasljedna, tj. nasljedna  je  predispozicija  za  bolest,  ali postoje i drugi faktori koji ubrzavaju njenu pojavu, a to mogu biti: nekontrolisana ishrana, infekcije virusima, teški psihički šokovi, alkoholizam.
Osnovu liječenja predstavlja pravilna ishrana, što je svima onima koji to trebaju raditi, kamen o koji stalno zapinju. Početak dijetalne ishrane je težak, i čovjek kao svaštojed nikada ne može da se pomiri sa tim da mu je nešto zabranjeno. Zabluda. Niko ništa ne zabranjuje, samo preporučuje, a neposluh se lako osjeti. Nivo šećera u krvi stalno raste, pa time i opasnost od komplikacija. Treba razlikovati namirnice koje se mogu uzimati bez rezerve i one koje se mogu uzimati u kontrolisanim količinama, dok postoje i one koje ne treba uopšte uzimati.
Diabetes je bolest koja ispituje volju čovjeka da se bori sa bolešću, volju da sam sebe kontroliše i suzbija silnu želju za, nazovi, užitcima. Šta i koliko jesti? O tome u ovom poglavlju nećemo.

Trenutno ne postoji lijek koji bi pokrio, liječio i nadoknadio neposluh u ishrani.
Ljekovito bilje i homeopatski lijekovi mogu kod insulin neovisnih bolesnika mnogo toga uraditi. Sa insulin ovisnim bolesnicima, stvari su malo drugačije, ali i tu bilje i homeopatija nisu za odbaciti, jer stabilizuju nivo šećera i odlažu ono što šećer nosi sa sobom, komlikacije. Svode ih na najmanju moguću mjeru, a to je, složit ćete se sa ovakvim razmišljanjem, jako bitno.

RECEPTI:

1.)
– mahune graha…………………………………………    20 grama
– list crnog duda………………………………………..    15 grama
– list borovnice………………………………………….    15 grama
– list koprive…………………………………………….    20 grama
–  kunica…………………………………………………..    20 grama

2.)
– ždraljevina…………………………………………….    10 grama
– mahune graha…………………………………………    20 grama
– maslačak………………………………………………..    10 grama
– list koprive……………………………………………..    20 grama
– brezov list………………………………………………    10 grama

3.)
– ždraljevina……………………………………………..    10 grama
– islandski lišaj………………………………………….    10 grama
– list koprive……………………………………………..    20 grama
– list borovnice………………………………………….    20 grama
– list crnog duda………………………………………..    20 grama
– brezov list………………………………………………    10 grama

Pod 1., 2. i 3. – tri supene kašike mješavine politi sa 8 dcl hladne vode. Ostaviti da stoji 2 sata. Nakon toga grijati do ključanja, skloniti sa vatre i hladiti 1/2 sata. Popiti u toku dana.

PREPORUKA:
– list crnog duda………………………………………..    10 grama
– list borovnice………………………………………….    15 grama
– list koprive……………………………………………..    15 grama
– čičak………………………………………………………    10 grama
– mahune graha…………………………………………    20 grama
– imela……………………………………………………..    10 grama
– matičnjak……………………………………………….    10 grama
– kunica……………………………………………………    10 grama
Spravljati i piti kao predhodne mješavine.
Mješavina    koja    kod    insulin    neovisnih bolesnika zna napraviti veliki pomak na bolje.

HOMEOPATIJA

Generalno, najbolje rezultate daju dva lijeka koji se uzimaju naizmjenično, a to su:
•      SYZYGIUM 3 x (svakih 8 sati)
•      PANCREATINUM 6x (svakih 8 sati)
U ubotrebi je još jedan lijek, ali njega vam mogu preporučiti tek onda kada obavite konsultacije sa homeopatom profesionalcem. Radi se o lijeku koji nosi naziv URAN-NITRICUM. Često i NATRIUM-SULPHUR 6 x daje dobre rezultate, naročito ako uz diabetes postoji slabost pluća ili zglobova.
Konstitucijski tretman nudi izuzetne rezultate i nema dovoljno riječi kojima bih svim diabetičarima preporučio da bez imalo rezerve posjete nekog od homeopata profesionalca.
Nije bilo niti jedne riječi o JUVENILNOM DIABETESU, jer pisati o toj vrsti bolesti mogu ljekari specijalisti iz te oblasti, a onima koje interesu je šta se krije iza napisanih riječi, neću otkriti veliku tajnu. Radi se, u slobodnom prevodu, o mladalačkom diabetesu, diabetesu koji se javlja u dječijim godinama.

UPOZORENJE:
Povišen nivo šećera u krvi govori da ne smijemo upotrebljavati tinkture spravljene sa
bilo kojom vrstom alkohola. Za upotrebu je zabranjen i slatki korijen (GLYCYRRHIZA GLABRA) osim u slučaju hipoglikemije (pad nivoa šećera ispod normalnih granica).
Ždraljevina je biljka koja snižava nivo šećera u krvi, ali ima onih kojima ona stvara izvjesne probleme sa želudcem i ako se šta tako primijeti, ne uzimati je.

BILJE ZA POMOĆ KOD DIJABETESA
•    Morus nigra (crni dud)
•    Phaseolus vulgaris (grah)
•    Betula alba (breza)
•    Lichen islandicus (islandski lišaj)
•    Inula helenium (oman)
•    Urtica dioica (kopriva)
•    Viscum album (imela)
•    Melissa officinalis (matičnjak)
•    Galega officinalis (ždraljevina)
•    Taraxacum officinalis (maslačak)
•    Articum lappa (čičak)
•    Teuricum chamaedrus (dubčac)
•    Medicago sativum (djetelina lucerka)
•    Achilea millefolium (kunica)
•    Symphytum officinalis (gavez)
•    Zea mays (kukuruzna svila)
•    Vaccinium myrtill (borovnica)
•    Trigonella foenum graceum (piskavica)
•    Olea europaea (maslina)
Inostrano bilje
•    Eucalyptus globulus
•    Hydrastis canadensis

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.