Proširene vene

Prosirene-vene1Proširene vene su, u stvari, toliko proširene vene da zbog toga polako slabi njihova osnovna namjena vraćanja krvi u srce.

Nastaju na različitim dijelovima tijela, a najčešće na nogama. Uzroci poremećaja su različiti, a u zavisnosti od stepena poremećaja primjenjuju se različite metode liječenja. Nekada je dovoljno, samo malo promijeniti navike i stil života.

Protok krvi kroz vene je sporiji od onog u arterijama, a ukupan prosjek ovih krvnih sudova veći je od arterijskog, pa je samim tim i pritisak u njima nizak. Krv koju srce, arterijama šalje prema organima i tkivima, venama se vraća u srce. Šta je to što može uzrokovati nastanak proširenih vena?

Oslabi li elastičnost stjenki (zidova) vena, one nemaju snage da podnesu pritisak krvi koja kroz njih teče, opuštaju se i počinju širiti, a krv u njima zaostaje. Krv zaostaje u venskim zaliscima koji se zatvaraju i otvaraju prema potrebama i pravilima cirkulacije krvi.

Da okvirno pobrojimo ono što može biti uzrokom proširenja vena:

  • smanjena snaga i rad mišića nogu,
  • poremećaji u zgrušavanju krvi,
  • povećana gustoća krvi,
  • nasljedne predispozicije,
  • način života (ishrana, uzimanje oralnih kontraceptivnih sredstava, povećana tjelesna težina, posao, tj. karakteristike posla koji se obavlja),
  • trudnoća.

Proširena vena izaziva brojne, ružne promjene na nogama (ako je tu), a pratioci promjena su grčevi, trnci, bolovi, osjećaj dosadne težine u nogama. Nije na odmet znati da se venska cirkulacija nogu sastoji od:

  • površinske venske mreže,
  • dubinske venske mreže,
  • mreže komunikativnih vena.

Bilo kako bilo, žene su podložnije bolestima vena, a to je posljedica genetske predispozicije koja je iskombinovana sa drugim brojnim faktorima. Ko da dokaže i pokaže kako je uzimanje oralnih kontraceptivnih sredstava jedan od vodećih faktora u nastanku proširenih vena?    Možda je to najblaži poremećaj koji izazivaju ovi popularni “nazovi lijekovi”. Estrogen i progesteron (osnovni sastojci lijeka) veoma nepovoljno djeluju na stijenke vena i polako, ali sigurno stijenke vena gube funkciju. Doda li se ovome visoka i neprikladna obuća, trudnoća, itd. imamo i više nego je potrebno za nastanak bolesti.

Liječenje proširenih vena je dugotrajan proces i opredijelite se za prirodne lijekove što je i efikasnije. Neka od pravila koja se trebaju poštovati prilikom liječenja su:

  • prikladna obuća,
  • bez dugog stajanja,
  • uzimanje   hrane  bogate vitaminima  i mineralima,
  • osvježavati cirkulaciju krvi i krv obogaćivati kisikom,
  • ne upražnjavati bilo kakve postupke sa toplinom (topla voda, topli oblozi).

Kretanje i umjerena tjelesna aktivnost, uzimanje anti-oksidacijskih sredstava, kvalitetna i pravilna ishrana, čest odmor sa malo uzdignutim nogama, su odličan put ka uspjehu.

Nošenje gumenih čarapa i steznika ne liječi vene, to je jedna vrsta pomagala bez koje se može boriti sa proširenim venama.

RECEPTI

Sjesti, razmisliti i odlučiti. Držati se obećanja datog samom sebi. Zašto? Upotrebom lijekova, mnogo hvaljenih, za petnaest dana niko nije napravio pomak u liječenju. Potrebno vam je od 4-6 mjeseci da vaše vene postanu funkcionalne kao nekada. Naravno, godine starosti i eventualne druge bolesti organizma uslovljavaju liječenje.

1.)

– divlji kesten…………………………………………..    15 grama
– kunica…………………………………………………..    20 grama
– kantarion………………………………………………..    20 grama
– arnika…………………………………………………….      5 grama
– resnik……………………………………………………    10 grama
– imela…………………………………………………….    10 grama

Mješavinu suhog i isitnjenog bilja staviti u teglu sa širokim grlom i na nju nasuti 400 grama 50% apotekarskog alkohola. Ostaviti da stoji na suhom i tamnom mjestu 15-20 dana uz povremeno mućkanje. Nakon toga procijedite, talog bilja iscijedite, spojite obje dobivene tekućine i uzimajte 3 puta po 20 kapi na dan sa malo vode, čaja ili na kocki šećera.

Uz preporučenu tinkturu, dobro je piti čaj spravljen od:
– vrbova kora……………………………………………    20 grama
– suručica…………………………………………………    20 grama
– kunica…………………………………………………..    20 grama
– kantarion……………………………………………….    20 grama
– kopriva………………………………………………….    20 grama

1 supenu kašiku mješavine politi sa 3 dcl provrele vode. Hladiti 2 sata, procijediti i popiti. Piti 2 puta po 2-3 dcl čaja dnevno.

PREPORUKA

– Hamamelis…………………………………………….    15 grama
– Aesculus (kesten)……………………………………    10 grama
– Cupresus (čempres)…………………………………    10 grama
– Viscum (imela)……………………………………….    15 grama
– Hvpericum (kantarion)…………………………….    10 grama
– Millefolium (kunica)……………………………….    10 grama

U 400 grama 50% apotekarskog alkohola potopiti bilje. Dalje postupiti kao sa ostalim tinkturama. Uzimati 3 x 20 kapi dnevno. Napraviti mast od:

-exstrakt ili jak alkoholat divljeg kestena………..20 grama
– etarsko ulje ružmarina…………………………….. 0,5 grama
– tinktura arnike………………………………………… 1 gram
– extrakt ili etarsko ulje kunice…………………….1 gram
– lanolin……………………………………………………20 grama

Dobro sve izmiješati. Mazati noge ujutro i navečer.
ili
Napraviti vodu za masiranje:

– tinktura arnike razrijeđena 1:2………………10 ml
– tinktura Imele……………………………………..20 ml
– tinktura čempresa…………………………..20 ml
– jabukovo sirće………………………………….150 ml
Masirati noge prije spavanja i ujutro, odmah nakon ustajanja.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.