Promet mineralnih materija i vode

bubreziMineralne tvari su neophodne organizmu. Mnoge od njih nose naziv biogene, što znači da su neophodni dio organizma. Tako je npr. kalcij neophodan kod formiranja kostiju a željezo za nastanak krvnog pigmenta.

Mikroelementi su one tvari koje su neophodne za život ali u vrlo malim količinama. U njih spadaju gvožde, bakar, mangan, cink, kobalt, silicijum, brom, jod, fluor i hrom.

Voda sačinjava veći dio težine tijela. Služi kao sredstvo za otapanje i transport a organizmu je treba stalno dodavati. Dnevna potreba za vodom je 1,5 do 3 litre.

Izlučivanje vode preko bubrega, kože i crijeva vrši se u obliku rastvora koji sadrži soli. Na metabolizam vode utiču hormoni mnogih žlijezda sa unutarnjim lučenjem (štitna žlijezda, pank­reas, nadbubrežna žlijezda, jetra) ali naročito važan organ za promet vode je hipofiza. O vitaminima u jednom od narednih poglavlja.

BUBREZI

Bubrezi su po život važan organ i direktno su uključeni u krvotok. U bubrege krv stiže preko bubrežne arterije koja se odvaja od aorte, a krv iz bubrega odlazi preko bubrežne vene koja se spaja sa donjom šupljom venom. Kompletna krv iz or­ganizma prođe u vremenu do 7 minuta kroz oba bubrega.

Ovi organi izlučuju krajnje produkte metabolizma a i strane tvari npr. lijekove i tako vrše detoksikaciju. Bubrezi pored organ­skih i neorganskih materija izlučuju i pigmente, fermente, vi­tamine, pa i hormone. Naprijed je pomenuto ali i uprošteno to da u gradi bubrega razlikujemo bubrežna tjelašca (glomerule) i bubrežne kanaliće (tubule).

Prvi izlučuju primarnu mokraću a drugi kada se resorbuje voda i druge tvari, mokraću koja se izlučuje. Normalna dnevna količina mokraće (oko 1,5 1) nas­taje iz 100 do 120 litara tzv. primarne mokraće. Bez oba bubrega se ne može živjeti ali zato sa jednim može sasvim nor­malno. Transport mokraće iz bubrega u mokraćni mjehur vrši se aktivnim pokretima mokraćovoda (uretre). Signal za mok­renje nije vezan za određenu napunjenost mjehura jer stanja straha, uzbuđenja, boli i hladnoće mogu dovesti do potrebe za mokrenjem.

Posted in: Ljudski organizam

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.