Kamenac u žučnoj kesi (Cholelithiasis)

Kamenac-u-zucnoj-kesiU žučnoj kesi (mjehuru) skuplja se žuč koju organizam troši kada mu treba. Potreba za njom se povećava kod unosa masne hrane. Interesantno je to da kada opada životni standard, opada i broj bolesnika sa problemima koje izaziva žučna kesa. Nije teško zaključiti da se to dešava usljed reducirane ishrane u šta smo se prije par godina mogli svi uvjeriti.

Lakša oboljenja žučne kese u pravilu treba liječiti opštim mjerama i prirodnim lijekovima, među kojima na prvo mjesto spada pravilna i uravnotežena ishrana. Ljekovito bilje može da odigra značajnu ulogu u liječenju poremećaja i bolesti žučne kese. U ovakvoj situaciji pametno spravljane tinkture, etarska ulja i čajne mješavine su neprikosnoveni gospodari borbe sa problemima koje pravimo sami sebi. Jetra često, niti kriva, niti dužna, nastrada zbog gladi očiju, jer poremećaji u radu žučne kese odražavaju se i na nju.

Opisivati rad jetre, žučne kese, koncentrovanje itd., bilo bi zamorno i nekorisno. Toliko čest poremećaj da je stao rame uz rame sa problemima kao što su karijes, bolesni krajnici i sl.

Svi vole raspravljati o uzrocima nastanka nekih poremećaja u ljudskom organizmu. I za ovakav poremećaj postoji niz teorija sa dobrom osnovom, ali je samo jedna istina. Najveći krivac je nekontrolisana i neujednačena ishrana, koje-kakvi užici kao kafa, čokolada i sl. Naučnici kažu da su osnovni krivci za nastanak žučnih kamenaca promjene u sastavu žuči, usporeno oticanje žuči, životna dob, bolesti drugih organa itd. Bolesnici koji imaju kamence u žuči obično osjećaju povremene bolove sa desne strane abdomena koji se šire ka desnom bubregu ili desnoj lopatici. Ti bolovi ne moraju biti jaki i konstantni, no čine bolesnika izuzetno nervoznim i tjeraju ga na odbijanje hrane. Postoje i takvi kamenci koji stoje u žučnoj kesici, a da čitav život svom gospodaru ne prave ama baš nikakve probleme. Svi znamo da su to rijetkosti, ali ima i toga. Mnoge interesuje od čega se sastoji kamenac. Najjednostavnija klasifikacija je podjela prema hemijskom sastavu:
•    holesterolski kamenac
•    kalcijum-bilirubinski kamenac.
Gubitak vremena je najopasnija stvar koja se može desiti onima koji gazduju žučnim kamencima. Bolesnici pokušavaju da se liječe nekim narodnim lijekovima, piju litre maslinovog ulja i limuna, koje-kakve čudotvorne biljne mješavine i tinkture, a zaboravljaju da se ovaj, relativno jednostavan poremećaj s vremenom može toliko komplikovati da im čak u velikoj mjeri ograniči dalji život.
Upala pankreasa i upala jetre najčešće su bolesti uzrokovane dugotrajnim vršljanjem   kamenaca u žučnoj kesi.
Hemijsko rastvaranje ovih tvorevina teoretski je moguće,   no  u  stvarnim  dešavanjima  ne
preporučljivo je. Rastvaranje kamenaca traje najmanje 1 godinu, pa i više, ali ne treba zaboraviti da organizam koji stvori kamenac jedanput, stvorit će ga ponovo. Nedoslijednost u liječenju bilo koje bolesti, odlika je čovjeka i zato je svako povremeno, na izgled uporno liječenje neefikasno. Najbolji i jedini pravi lijek je pravovremeni operativni zahvat.
Za privremeno olakšanje muka možete se poslužiti biljem ili nekim homeopatskim lijekom.
1.)
– maslinovo ulje………………………………………..    200 grama
– mentol……………………………………………………        0,5 grama
– tinktura šimšira……………………………………….        0,5 grama
– žumanjce jajeta……………………………………….    jedno
Sve zajedno dobro izmutiti. Uzimati nekoliko puta na dan.
2.)
– vodopija…………………………………………………    10 grama
– maslačak………………………………………………..    10 grama
– artičoka………………………………………………….    10 grama
– divlji mak (latice)……………………………………      2 grama
Mješavinu koristiti sa dosta opreza i ne često. Kao pomoć stavljati obloge (tople) u području žučnog mjehura.
3.)
– nana………………………………………………………    40 grama
– krkavina…………………………………………………    15 grama
– artičoka………………………………………………….    20 grama
– pirevina………………………………………………….    10 grama
– kamilica…………………………………………………    25 grama
– matičnjak……………………………………………….    20 grama
– angelika…………………………………………………    10 grama
4 supene kašike mješavine politi sa 1 litar hladne vode. Ostaviti da stoji 2 sata, a nakog toga grijati do ključanja. Skloniti sa vatre i hladiti 1 sat. Procijediti. Piti prije svakog jela po 2 dcl čaja.

UPOZORENJE
Bilje koje služi kao jak holagog ne upotrebljavajte kod pojave žutila.

PRIJEDLOG
– boldo…………………………………………………….    10 grama
– valerijana……………………………………………….    10 grama
– matičnjak……………………………………………….    35 grama
– kamilica…………………………………………………    15 grama
– žutika…………………………………………………….      5 grama
ili
– valerijana………………………………………………    10 grama
– kamilica…………………………………………………    15 grama
– nana………………………………………………………    15 grama
– matičnjak……………………………………………….    20 grama
– verem trava…………………………………………….    15 grama
– zlatica……………………………………………………      5 grama
Supenu kašiku mješavine politi sa 3 dcl provrele vode. Poklopljeno hladiti 1/2 sata. Procijediti i piti. Pije se po potrebi više puta u toku dana po 2-3 dcl. Ne sladiti.
Kada imate bolove, najbolje rješenje je da taj dan pijete samo svjež sok jabuke u količini od 1 litra na 24 sata.
Zna biti efikasno rješenje, naravno uz upotrebu i drugih predloženih lijekova.

HOMEOPATIJA

Homeopatski lijekovi su od velike pomoći kod kolika koje izazivaju kamenci u žuči. Izbor nije veliki, ali pravilno odabrani lijekovi odnose bolove “kao rukom”. Naravno, ne liječe osnovni uzrok, ali nemaju štetnih dejstava, niti možete naviknuti na njih. Na žalost, klasična-konstitucijska homeopatija u slučajevima kao što su žučne kolike, ustupa mjesto ovoj drugoj, tzv. homeopatiji niskih potenci. Ko da razgovara kada ima napad, o čemu da ga pitate?
Magnesium phosphoricum D 6 je lijek izbora koji uzimate svakih 10 minuta do popuštanja bolova. Uz rame njemu stoje Colocynthis D 6 i Belladona D 6, Berberis D 6.
Ne smije se zaboraviti Hydrastis D 6 ili D 4, ako su zbog dužine trajanja bolesti ugroženi pankreas ili jetra.
U slučajevima kao što su kamenci, Chelidonium D 6 na duže staze djeluje bolje od bilo kojeg drugog lijeka. Dakle, iza napada, počnite sa Chelidoniumom, budite redovni, a rezultat je povoljan po vas-nema napada. Naravno, uz pravilnu ishranu.
Homeopati kažu da je sav bijes skupljen u jetri i žučnoj kesi, pa ako se držimo toga i onoga što medicina zna, uklonite nervozu i nerviranje, što više možete.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.