Hripavac (Veliki kašalj)

kasalj-1Spada u zarazne bolesti organa za disanje, a uzročnici se šire preko kapljica unešenih u organizam zaražene osobe. Kašalj se inače smatra kao nešto uzgredno, pa se često teškom i upornom dječijem kašlju ne pridaje prava važnost. Hripavcu treba posvetiti svu pažnju, jer zna ostaviti trajna i neizlječiva oštećenja.

Najugroženija su djeca, naročito ona najmlađa, a od zaraze do početka bolesti obično prođe od 7-14 dana. Prije pojave kašlja bolesnika muče hunjavica i promuklost, kihanje sa suzama i gubitak apetita sa povišenom temperaturom.

Noćni napadi kašlja su česti, a nakon desetak dana počinju sve karakteristike bolesti. Napadi se sastoje od 5-15 pa i više kašljanja prije nego bolesnik može udahnuti vazduh. Svaki napad se sastoji od kašljanja bez udisanja, a iza njega obično slijedi kreštavi pisak ili hripanje u toku izdisaja.

Javlja se zakrvavljenost sluznice oka, krvarenje iz nosa i povraćanje. Teški napadi traju od 3-6 nedjelja, ali se nekada produže i na 12 nedjelja. Bolest zna napraviti komplikacije kao što su upala pluća, bronhija i druga oštećenja. Pored obaveznog liječenja koje vodi ljekar, treba se potruditi i sprovesti opće i specifično liječenje prirodnim preparatima.

1.)
– bokvica………………………………………………….    20 grama
– rosulja……………………………………………………    20 grama
– podbjel…………………………………………………..    10 grama
– plućnjak…………………………………………………    10 grama
– zova………………………………………………………    10 grama
– matičnjak……………………………………………….    15 grama
– verbena………………………………………………….    15 grama
ili
– rosulja……………………………………………………    10 grama
– timijan……………………………………………………    10 grama
– majkina dušica………………………………………..    10 grama
– vranilova trava………………………………………..    10 grama
– islandski lišaj………………………………………….    10 grama
– slatki korijen…………………………………………..    10 grama
– bokvica………………………………………………….    20 grama
– bijeli sljez………………………………………………    10 grama
Pet supenih kašika mješavine politi sa litar kipuće vode. Poklopljeno hladiti dva sata i procijediti. Piti više puta u toku dana. O jačim sredstvima biće govora na drugom mjestu.

HOMEOPATIJA

Drosera D 6 tri puta na dan.
Cuprum D 12 dva puta na dan.
I jedan i drugi lijek su u mogućnosti pomoći kod tzv. magarećeg kašlja. Cuprum se daje
onda kada dolazi do plavičastih usana, jakih grčeva i kašlja nakon kojeg dijete legne kao da je prestalo disati. Coccus cacti 12 x. Zna biti presudan lijek ka poboljšanju.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.