Glavobolje

glavoboljaUz kraljicu glavobolja, migrenu, mnogo je manje ili više sličnih glavobolja, a sve su prilično neugodne. Stresogeni način života nosi pritisak tehnološki razvijenog svijeta i uzrokuje nastanak psiholoških opterećenja. Naredni korak je razvoj velikog broja neuroloških poremećaja medu kojima vodeće mjesto zauzimaju glavobolje. Ljudi su oduvijek patili od glavobolja i oduvijek se njima bavili.

Svaku glavobolju koja se ponavlja treba shvatiti ozbiljno i mora se znati, tj. doći do saznanja da li se radi o funkcionalnoj ili organskoj glavobolji.

Među češće oblike spada glavobolja izazvana upalom sinusa (akutna i hronična), glavobolja izazvana zbog bolesti krvnih žila, ali sve je više žena koje pata od glavobolja izazvanih kontraceptijskim pilulama.

Neuralgije su i to tako nesnosne i neugodne.

Dakle, nabrojani su neki uzročnici glavobolja koji nas upućuju na to, da prvo treba liječiti osnovni, tj. uzročni prekidač.

Upotreba analgetika (lijek protiv bola) jeste u akutnim fazama neophodna, no nije najbolji način. To je privremena pomoć, a naći osnovni uzrok i liječiti ga, je ono što je cilj. Naravno, dešava se da dođemo do toga da je uzrok nepoznat. Ne znači da tada treba odustati od borbe. Ostaju nam izvrsna sredstva za tonifi-kaciju organizma, čišćenje krvi, uklanjanje raznih barijera koje mogu ugrožavati normalno funkcionisanje organizma.

Posted in: Bolesti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.