Bolesti živaca

depresijaDa bi se uopšte moglo govoriti o živcima i o bolestima živaca, potrebno je znati:

  • rad organa čovjekovog organizma zavisi od nervnog sistema koji je izgrađen od specijalnih nervnih ćelija,
  • rad srca ili pluća, uslovljen je tzv. vegetativnim nervnim sistemom koji djeluje na rad životno važnih organa neovisno od volje. Povezan je sa srednjim nervnim sistemom, a njegovo središte je srednji mozak.

Fizičke bolesti gotovo uvijek utiču na psihičke procese i obratno. Psihičkim bolestima se bavi psihijatrija (bavi se liječenjem čovjekove ličnosti). Nekada, nije lako utvrditi da li je neko duševno bolestan (psihički poremećen), jer kod nekih duševnih bolesti, bolesnik ih uopšte nije svjestan jer smatra da je normalan, a sve oko njega čudno i nenormalno.

Najčešće, uzroci ovakvih bolesti su nepoznati. Krive se nasljedni faktori, oštećenja ploda u majčinoj utrobi (alkohol, droga), zatim oštećenja prilikom porođaja ili ograničen razvoj mozga.

Životni tempo, shvatanje života i stremljenja, učinili su da je broj bolesti i bolesnika iz ovog područja sve veći i u stalnom porastu. Niko ne može opovrgnuti činjenicu da proživljena životna iskustva utiču na nastanak psihofizičkih bolesti.

Cijeli život se trudimo da potisnemo i lažno zaboravimo dešavanja koja su u nama ostavila duboki trag. Šta proizilazi iz toga? Bolest, kako fizička, tako i psihička.

Teško disanje, lupanje srca, panika. Trojac koji nam pokazuje kako naš nervni sistem uzbunu prenosi na organe i šta nam se tada dešava.

Zgrtanje materijalnog, tehnička dostignuća, prestiž, sredstva za bjeg u lažni život (alkohol, droga, stimulansi), doveli su nas u stanje da izgubimo sami sebe.

Epidemijske bolesti poput meningitisa mogu, ali i ne moraju ostaviti trag za sobom.

Posted in: Bolesti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.