Bolesti organa za mokrenje

Sistem-organa-za-mokrenjeBubrezi u organizmu imaju važan zadatak. U njima se stvara mokraća kojom se iz tijela eliminišu štetne materije.

Bol izazvan oboljenjem bubrega se osjeća kao tup bol u slabinama koji se često proteže duž ivice rebara prema pupku.

Bol uretre (izvodni kanal) nastaje naglo, intenzivan je i ima karakter kolika. Zrači u unutarnju stranu butine, dakle od slabina pa na niže i nastaje obično zbog opstrukcije (prepreke).

Hronične bolesti mokraćnog mjehura rijetko bole jakim intenzitetom, dok akutno zapaljenje prostate zna izazvati nepodnošljive bolove. Infekcija, upala i opstrukcija izazivaju različite pojave prilikom mokrenja. Teže infekcije izazivaju stalnu želju za mokrenjem. Obilno noćno mokrenje, pratilac je bolesti bubrega ili prostate, no može se javiti i kod težih srčanih bolesti.

Pečenje pri mokrenju, nekontrolisano mokrenje ili teško mokrenje, nastaju kod bolesti prostate ili mokraćnog mjehura.

Tzv. proteinurija (albuminurija), važan je znak bubrežnih bolesti, ali mogu je izazvati visoka temperatura ili teži fizički rad.

Hematurija (krv u mokraći) može biti znak bolesti bubrega (infekcija, kamenac, anomalije), teške infekcije mjehura ili kalkulusa, pa i do onih najtežih bolesti.

Nekada i antikoagulantna terapija može izazvati pojavu krvi u mokraći, kao i bolesti krvi.
Mutan urin posljedica je taloženja urata i fosfata i nekada nas upozorava da moramo biti na oprezu. Stvoriti kamenac zna svaki organizam i to treba imati na umu.

BOJA MOKRAĆE KAO POKAZATELJ BOLESTI

1.    Ciglasto-crvena – kod groznice, posebno kod upale pluća,
2.    Crvena, tamno crvena – kod krvarenja i izlučivanja hemoglobina,
3.    Mliječna   –   kod   gnojnih   procesa   u mokraćnim putevima,
4.    Svijetlo zelena – kod tzv. proljeva mokraće i slabokrvnosti,
5.    Tamno žuta do smeđe crvena – bolesti jetre
6.    Zeleno žuta do žuto smeđa – kod žutice

Uzimanje lijekova može da promijeni boju i kiselost mokraće, pa o tome treba voditi računa. Često mokrenje sa pečenjem ukazuje na bolesti organa za mokrenje, ali isto tako može biti indikator (pokazatelj) za dijabetes.

Miris mokraće zna odati postojanje bolesti, ali zna i varati. Antibiotska terapija, pogotovo penicilima, daje mokraći karekterističan miris.

Posted in: Bolesti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.