Bolesti organa za disanje

respiratorni-traktDisajni (respiratorni) sistem je skup organa koji služe za to da se u ljudski organizam unese kiseonik, i da se iz organizma izbace loši produkti. Jednostavnije rečeno, uz pomoć ovih organa udišemo život.

Disanju služe samo centralni organi sistema, a to su pluća u kojima se dešava razmjena gasova.

Čovjekova dva plućna krila smještena su u grudnom košu i razvodena, odnosno podjeljena sredogruđem.

Krvotok kroz pluća je vrlo aktivan i osim disajne funkcije pluća su sposobna da mnoge toksične materije pretvore u bezopasne. Disajni putevi zadržavaju veću količinu sitnih stranih čestica koje udišemo sa vazduhom. Suviše suh vazduh štetan je po sluznice organizma i da ne bi bilo tako, on biva ovlažen do određenog stepena vlažnosti. U ovaj sistem spadaju nos, ždrijelo, grkljan, dušnik, dušnice (bronhije).

Znamo li disati ispravno? Većina će odgovoriti sa DA. Uistinu, da li je tako? Jedino ispravno disanje je disanje na nos, tj. kroz nos.

No, šta u stvari udišemo? Sve više toksina, bakterija, virusa. Zašto? Sami sebi smo stvorili odličnog, potajnog ubicu.

Izduvni gasovi iz automobila, fabrički dim, razni dezodoransi i sprejevi, smog uzrokovan raznim isparenjima, duhanski dim, itd. Više nego odlični uslovi za nastanak raznih bolesti.

Zašto onda čuđenje, otkuda toliko bronhitisa, kašlja i kancera pluća?

Navike, htjenja, stresovi-mislite da ne utiču na pluća? -I te kako!

Posljednih 30 godina 20-tog vijeka su najbolja potvrda tačnosti jedne od osnovnih postavki tradicionalne Kineske medicine koja kaže da tuga i žalost uništavaju pluća.

Posted in: Bolesti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.