Apopleksija (Moždani udar)

mozdani-udarMozak za svoj rad i održanje svih funkcija, troši ogromnu količinu energije, odnosno kiseonika i čiste glukoze koju dobija putem krvi. Pri tome veliku ulogu igra propusnost moždanih krvnih žila od kojih zavisi kvalitet snabdjevanja mozga onim što mu je potrebno.

Na žalost, bolesti krvnih žila, pa tako i moždanih, su sve češće, a tzv. faktori rizika prisutni su kod svakog od nas. Zvuči preteško i po malo neozbiljno, ali je tako.

Gojaznost, malo kretanja, nepravilna ishrana kojoj smo svi podložni, duhan, alkohol, šećerna bolest, povišen krvni pritisak, stresovi, povišen holesterol u krvi, ateroskleroza. Zapanjujuće je saznanje koliko ljudi uopšte ne zna da ima povišen krvni pritisak ili ga ne liječi.

Istinski faktori rizika koji nose veliku mogućnost za nastanak apopleksije su:

  • povišen krvni pritisak
  • ateroskleroza

koji, ako se ne liječe nose sa sobom visoko procentnu opasnost.

Još iz antičke medicine nam dolazi naziv apopleksija-bolest koja nastupa naglo, udara. Danas, kada smo svi zauzeti trkom za materijalnim sredstvima, kada smo okupirani na oko važnim životnim problemima, ne osjetimo, ne obratimo pažnju i ne pridajemo važnost upozorenjima koje nam daje organizam da može doći do moždanog udara, koji ćemo, možda preživjeti, a možda ne. Možda bude lakši, a možda i teži. Jer, kada se desi – kasno je. Najbolji i jedini lijek je preventiva-to imajte na umu i nikada ne zaboravite.

Mnogi neupućeni ljudi, pa čak, neka se ne ljute i neki ljekari, smatraju da moždani udar nastaje iznenada, bez ikakve predhodne najave. Dokazano je, konačno, da postoje znaci upozorenja. To su: blagi napadi slabosti sa neodređenom i laganom utrnulošću ruke ili noge sa poremećajem ravnoteže ili je u pitanju trenutna, blaga nesvjestica. Sve ovo traje kratko, nekada je isuviše blago i ko će još na takvo šta obraćati pažnju, jer, Bože moj, ko još nije imao blagu neodređenu nesvesticu, glavobolju koju prati kao nekakvo “prekretanje” u glavi. Varamo sami sebe. iza raka i bolesti srca, moždani udar je taj koji odnosi najviše života ili u dovoljnom broju pravi ih onim što ne žele biti.

Komadići krvnih ugrušaka (embolusi) su krivci za dolazak udara, ali postoje i druge vreste.Smetnje u proticanju krvi mogu praviti prolazne udare, teže ili lakše naravi. Doživimo li i preživimo moždani udar, ostaje nam iza toga stalna, bespoštedna borba sa posljedicama, u kojoj nema opuštanja.

Fizioterapija, mnogo, mnogo volje, lijekovi, biljni i homeopatski preparati, sve zajedno u zavisnosti od težine udara, vratit će nas koliko-toliko blizu normale u kojoj smo nekada bili.
Dakle, u ovakvom slučaju suočeni smo sa liječenjem posljedica.

RECEPTI:

1. Lagano masiranje ugroženih udova tink-turom načinjenom od arnike, matičnjaka, kuniće i vinove loze. To raditi 4-5 puta dnevno. Tinktura se razrijedi destilovanom vodom u odnosu 1:2 (jedan dio tinkture i 2 dijela vode)
2. Neminovnost nakon apopleksije su lijena crijeva. Davati hranu koja je lagana i brzo svarljiva i davati čajne mješavine za bolju
probavu i stimulaciju rada crijeva. Ne davati sredstva za čišćenje koja mogu praviti grčeve (sena). Dobra je kombinacija:
• laneno sjeme
• matičnjak
• komorač
• kantarion
3. Dati homeopatsku ARNIKU 6 x ili 12 x koja je u ovakvim slučajevima istinski pomagač.
4. Davati tinkturu biljke GINKO BILOBA, tri puta po 20 kapi sa malo vode.
5. Obratiti pažnju na količinu unesene tekućine u organizam i na mokrenje.
6. Uzimati, redovno, propisanu ljekarsku terapiju.
7. Odnos prema bolesniku ne smije biti krut, jer od sredine u kojoj živi i od njihove postavke, mnogo toga zavisi. Bodrenje i podrška moraju biti stalni. Higijensko-dijetni režim života mora biti poštovan u potpunosti. Reakcije popun onih “ma ništa od ovoga” ili “ide mi na živce sve ovo”, uništiće i najjaču želju za borbom koju bolesnik može imati.
Prisjetite se da možda i vas čeka isto i ne radite ono što ne biste da se vama radi.
Preparati sačinjeni od prirodnih sirovina u oporavku, mogu igrati važnu ulogu. Dobri su kao potpora organizmu, jer ga jačaju, daju snagu, čiste krv, potiču izmokravanje i cirkulaciju krvi. Naravno, mislim na adekvatno i pravilno pripremljene biljne mješavine, tinkture i homeopatske lijekove.

Davati treba mješanu tinkturu sačinjenu od:
• Ginko biloba
• Viscum (imela)
• Hypericum (kantarion)
• Millefollium (kunića)
• Allium s. (bijeli luk)
tri puta dnevno po 20 kapi sa malo vode. Nazvao sam je jednostavno 07 i imao dosta povratnih informacija o blagotvornom dejstvu lijeka. Popravlja moždanu cirkulaciju, a time popravlja i mnoge druge funkcije, odličan je u borbi sa senilnošću. skida postepeno masne naslage nakupljene vremenom, popravlja stanje krvnih žila, blago snižava krvni pritisak, snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi. Djeluje na poboljšanje tzv. mikro-cirkulacije i blago umiruje.
Vježbanje uz masaže pomenutom tinkturom donosi ubrzanje oporavka.
Od homeopatskih preparata koriste amika ili Baryta carbonica ili Aurum, a svi u potenci do 12 x.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.