Žutika

zutikaLATINSKI NAZIV: Berberis vulgaris
PORODICA: Berberidaceae
NARODNI NAZIV: Trpka, šimširika, divlji šimšir

OPIS: Drvo ili grm, kako ko hoće, sa rastom u visinu od 1-3 metra. Ima svijetlosivu koru i žuto drvo sa vitkim granama. Listovi su sivkasto zeleni, čvrsti, obrnuto jajasti i sitno pilasti. Dugi su do 60 cm i stoje na kratkoj peteljci. Cvjetovi su žuti i razvijaju se od aprila do juna u visećim grozdovima. U augustu i septembru, dozrijevaju crvene, duguljaste bobe koje vise u grozdovima.
Biljka raste po suhim, sunčanim i kamenitim brežuljcima, među grmljem i šikarama, uz rubove šuma.

SADRŽI: Alkaloide osokinolonskog tipa, posebno berberin, berbamin, berberubin, bervulcin, kolumbamin, izotetrandrin, jatrorizin, magnoflorin, oxykantin i vulvaracin.

DEJSTVO: Holagog, hepatik, anti-emetik, laxativ, biter.

UPOTREBA: Prepisuje joj se čitav niz ljekovitih djelovanja. Možda je jedan od najboljih lijekova za korekciju jetrenih funkcija i poboljšanje rada žučne kese.
Upala žučne kese, kamenci u žučnoj kesi, žutica, kongestija jetre, gastritis, ulcerativni stomatitis, ekcem po rukama, dispepsija, bolesti bubrega. Interesantno je dejstvo žutike na neke bolesti slezene.
Može sa uspjehom da se upotrijebi u tretmanu protozoalnih infekcija (Leishmania).
Berberin stimuliše centar za disanje i centre za krvotok, usporava puls i sužava krvne žile. Zbog tih svojstava primjenjuje se kod jakih krvarenja iz materice.
Protiv visoke temperature, narod koristi pekmez od žutike, sok od boba ili suhi lišće biljke.
Poznato je dejstvo žutike kod malarije.
Čaj od ove biljke je izvrsno sredstvo protiv neopstruktivne žutice. No, ipak žutiku treba uzimati sa oprezom, pogotovo njenu koru i korijen.
Žutika se ne smije uzimati kod akutne upale bubrega.

TINKTURA: 3 puta dnevno po 15 kapi.

HOMEOPATIJA: U homeopatskom obliku BERBERIS je izuzetan lijek kod bolesti bubrega,
(upala bubrega, kolike, kamenac bubrega), bolova u predjelu jetre, bolova žučne kese. Iznenađujuće je brzo i efektno dejstvo na umirenje bolova izazvanih bolešću bubrega. Sa istim uspjehom upotrebljava se i kod kolika žučne kese.