Vidac

vidacLATINSKI NAZIV: Euphrasia officinalis
PORODICA: Scrophulariaceae
NARODNI NAZIV: vidova trava, vidica

OPIS: Jednogodišnja zeljasta biljka sa nježnom stabljikom, po malo dlakavom. Naraste do 15 cm visoko. Listovi su joj jajasto-kopljasti, tamno zeleni, nazubljeni. Cvjetovi su rijetki, bijeli ili blijedo-žuti sa ljubičastom mrljom na gornjoj usni. Spada u polu-parazite. Za lijek se koristi lišće, rijetko cijela biljka.

SADRŽI: Iridoidne glikozide (aukubin), tanine, etarsko ulje, sterole, neidentifikovani alkaloid, holin, amino-kiseline, fenolnu kiselinu, cafein-sku i feruličnu kiselinu.

DEJSTVO: Anti-kataral, astrigent, anti-infla-matorik.

UPOTREBA: Vidac nije baš tako bezazlena biljka. Tzv. “Nauka o signaturi”, sa kojom su počeli još davne 1300. godine, znala je pogrešno odrediti područje upotrebe neke biljke, ali u slučaju videa bila je nepogrešiva. Biljka se može upotrijebiti kod konjuktivitisa, iritisa (upale šarenice oka), glaukoma, dakriocistitisa (upala suzne vrećice), kod peludne hunjavice.
Priprema se kao čaj, ali ne jak i u vidu obloga stavlja na oči. Na 2 dcl vode smije se staviti tek pola kafene kašikice. Naravno biljka se prelije vrelom vodom. Svjež sok biljke mora se razrijediti destilovanom vodom. Uvijek pripremati svjež čaj.

Kod dosadnih hunjavica, čajem se ispire nos, a može se pripremiti i mast, tako što se 5 grama alkoholature videa (pravi se od svježe biljke), pomiješa sa 5 grama lanolina, 15 grama vazelina, uljem od kamilice, kuniće i nevena (po 2 kapi), mašću koju ste dobili na opisani način, 4-6 puta dnevno mazati nosnice (iznutra).
Upotreba biljke protiv gripe, bronhitisa, želučanih bolova, zanemariva je.

TINKTURA: Pravi se u odnosu 1:10. Uzimati 2 puta dnevno po 20 kapi.

HOMEOPATIJA: U homeopatskom obliku izvrstan lijek protiv hunjavice kod koje oči peku kao da je u njima plamen. Iscjedak iz nosa je vodenast i obilan, naravno, koristi i za druge poremećaje, ali zašto komlikovati?
Treba samo razlikovati indikacije, tj. simptome koje sobom nosi hunjavica da ne bismo dali homeopatski lijek spravljen od srvenog luka (Allium Čepa), jer kod nekih oči suze, ali ih ne peku, više ih peče iscjedak iz nosa.