Suručica

surucicaLATINSKI NAZIV: Filipendula (spiraea) ulmari
PORODICA: Rosaceae
NARODNI NAZIV: medunika

OPIS: Višegodišnja, zeljasta biljka sa uspravnom, uglastom stabljikom visine od 80-150 cm. Razgranjena stabljika ima crvenkaste grančice. Cvjetovi su blijedožučkasti, izvana crvenkasti, stoje u obliku cvatova na vrhovima grančica. Raste po vlažnim livadama, jarcima, uz rijeke, potoke, po šumarcima. Listovi biljke su perasti i dvostruko pilasti. Sakupljaju se cvjetovi ilistovi.

SADRŽI: Etarsko ulje sa salicilaldehidima, erilsalicilatom, metil salicilatom, meth-oxyben-zaldehide i druge. Fenolske glikoside: spiraein, monotropin, gaulterin. Flavonoide: spiraeosid, rutin, hiperosid, avikularin. Polifenolske i druge tanine, kumarin, vitamin C, fenil-karboksiličnu kiselinu itd.

DEJSTVO: Anti-reumatik, cmti-inflamatorik, ant-acid, karminativ, astrigent, anti-emetik.

UPOTREBA: Prisustvo salicilatnih spojeva nameće mogućnost upotrebe biljke kao prirodnog aspirina.Medutim, biljka je jedan od najboljih digestivnih lijekova. Redukuje višak želučane kiseline i spriječava nauseu. Usmjereni smo po ovakvom dejstvu na gastritis i čir na želudcu. Odličan je astrigent i upotrebljava se protiv proljeva kod djece.
No, po svojim drugim hemijskim sastojcima, reumatizam je bolest broj jedan, na koju suručica utiče. Uvijek bih se opredjelio za upotrebu suručice umjesto aspirina. Dakle, možemo je sa drugim biljem, u kombinaciji, upotrijebiti protiv povišene temperature. Spravljate li čaj od same suručice ili se ona nalazi u nekoj mješavini, “ne kuhajte” -izgubit će ljekovitost. Danas je upotrebljavaju u borbi sa celulitom.

TINKTURA: Tri puta dnevno po 20-25 kapi sa malo vode.