Sena

SenaLATINSKI NAZIV: Cassia angustifolia – cassia senna
PORODICA: Fabaceae-leguminossae
NARODNI NAZIV: sena

Cassia Angustifolia označava Tinnevellv senu ili senu koja raste u Indiji u jednom kraju na jugu te zemlje.
Cassia Acutifolia ime je za, nama poznatiju, Aleksandrijsku senu.
Domovina sene su Somalija, i Arabija, a Evropski narodi su je upoznali u 9-om vijeku preko Arapa. U to vrijeme najbolja sena je dolazila iz Meke i bila je jako skupa, tako da se plaćala u zlatu.

SADRŽI: Antrakinonske glikoside.
U lišću: Senozide A i B (aglikonski senidin A i B), senozide C i D, rein antron i aloa-emodin glikozide, neke slobodne antrakinone.
Plod: senozidi A i B, naftalen glikozidi, flavonoide, sluz, šećer itd.

DEJSTVO: Katartik

UPOTREBA: Biljka se toliko upotrebljava da se već može govoriti i o zloupotrebi, tj. nekontrolisanom propisivanju i proizvodnji.
Biljka spada medu najučinkovitija sredstva za čišćenje i tretman konstipacije. Svaka medalja ima i onu manje sjajnu i manje zanimljivu stranu, pa tako i sena. Sena, radeći svoj posao izaziva grčeve i stimuliše interstinalnu peristaltiku. Dugotrajna upotreba donosi zlo u smislu još tvrdokornijeg i upornijeg zatvora stolice. Stoga je na svakome da odabere ono što je za njega najbolje. Jedino u čemu ne mogu biti na strani propisivača i proizvođača sene i čajeva u kojima je ona sastavni dio, to je davanje takvih čajeva djeci i trudnicama, kao i onima koji su imali operacije na crijevima. Prirodnije i efikasnije je liječiti zatvor stolice pravilnom ishranom i blagim čajevima.
Čajna mješavina protiv zatvora stolice i za čišćenje:
sena………………………………………………………..    20 grama
Frangula (krkavina)…………………………………..    10 grama
Graminis Rhizoma (pirevina) ……………………    10 grama
Foeniculli Fructus (komorač) …………………….    5 grama
Mentha Piperita (nana)………………………………    15 grama
Jednu supenu kašiku mješavine politi sa 3 dcl vrele vode. Hladiti 1/2 sata, procijediti i popiti prije spavanja.

UPOZORENJE: Laksativi poput sene ili krkavine (antrakinoni) nadražuju mukozu crijeva i ulaze u jetreni ciklus. Uzimanje prate grčevi i vremenom sluznica crijeva stvarno oboli, crijeva se još više ulijene i nastaju smetnje u ravnoteži vode i elektrolita.
Senu, krkavinu i čajne mješavine za čišćenje ne smiju uzimati trudnice, djeca, oni koji su imali zapetljaj crijeva (ileus) ili oni kod kojih postoji prepreka u pasaži crijeva.

TINKTURA: Tinkturu sene uzimati 1 puta na dan po 20 kapi (najbolje pred spavanje).

HOMEOPATIJA: Poslije upotrebe je istovjetno sa herbalnom medicinom, no homeopati je izuzetno rijetko koriste.