Ruzmarin

ruzmarinLATINSKI NAZIV: Rosmarinus officinalis
PORODICA: Lamiacea
NARODNI NAZIV: ružmarin

OPIS: Trajan, razgranjen zimzelen grm ili drvo, nekada je teško razdvojiti. Listovi su uski, čvrsti,kožasti, dugi do 3 cm, kako narod kaže “kao iglice”. Gornja strana lista je tamno-zelena, a donja sivkaste boje. Biljka ima male ljubičasto-plave cvjetove. Raste u Mediteranskom području, sadi se u vrtovima, a osjetljiv je na hladnoću i mraz. Od staništa i klime, zavisi ljekovitost.

SADRŽI: Etarsko ulje sa borneolom, kamfenom, cineolom, kamforom, limonenom, linalolom, isobutil acetatom, terpineolom, verbenolom itd. Flavonoide-apigenin, diosmetin, diosmin, genkvranin, hispidulin, sinesetin, luteolin, rosmarinsku i ostale fenoske kiseline, diterpene, rosmaricin, triterpine ursolne kiseline, a tu je i oleanolna kiselina i derivati.

DEJSTVO: Karminativ, anti-spasmodik, anti-depresiv, rubeficiant, anti-mikrobik, emenagog, hipertenzer, tonik.

UPOTREBA: Ružmarin je cirkulatorni i nervni stimulans. Upotrebljava se protiv depresije, glavobolja, flatulentne dispepsije, astemije. Spolja protiv išijasa, neuralgija, mišićnih bolova.
Unutarnja upotreba ružmarina za one koji imaju povišen krvni pritisak mora se kontro-lisati, jer mogućnost rasta krvnog pritiska ka gore je velika, ali je za one sa niskim pritiskom, ružmarin prava blagodat.
Ružmarin poboljšava funkciju jetre i sekreciju žučne kese, djeluje na želudac i popravlja opše stanje organizma. Ulje ružmarina u malim količinama širi krvne sudove i poboljšava cirkulaciju. Ne prekoračiti normalne količine. Tinktura ružmarina ili alkohotura, uzvrsno je sredstvo za masažu protiv reumatizma, nervnih bolova, neuralgija, išijasa, glavobolja.
Jednostavno je: 200 grama ružmarina preliti sa 1 litar 60% alkohola, ostaviti da stoji 15 dana i u sve dodati malo zrnce kamfora.
Za upotrebu iznutra uzeti 3-5 kapi pomenute tinkture na kocki šećera, jedan put dnevno kao vanredan lijek protiv gihta, reumatizma i upale zglobova. Kod slabosti velikog fizičkog napora ili za povećanje energije i izdržljivosti, spraviti čaj od 3-4 grama ružmarina. Preliti sa 3 dcl provrele vode, ohladiti i popiti.
Za masažu protiv reumatskih bolova, glavobolja, zamora mišića, neuralgija i išijasa, istinski i vanredan lijek:
ružmarin…………………………………………………..    100 grama
lavanda…………………………………………………….      40 grama
matičnjak………………………………………………..    30 grama
zrno kamfora…………………………………………..
mentol……………………………………………………….    0,5 grama ili 40 kapi
vinova loza……………………………………………….    30 grama
Sve staviti u 1 litar 60% apotekarskog alkohola i ostaviti da stoji 15 dana uz povremeno mućkanje. Nakon isteka predloženog vremenskog roka, procijediti i upotrebljavati, naravno spolja za masažu. Za još jače dejstvo može se dodati 5-10 grama hrena.
Ružmarin je nekada bio posvećen grčkoj božici ljepote i ljubavi Afroditi, a mnoge običaje starih naroda koji se dešavaju i danas, uljepšavao je upravo ružmarin.

TINKTURA: Dva do tri puta po 15 kapi dnevno. Oni koji imaju povišen krvni pritisak, neka ne uzimaju tinkturu ružmarina.