Rosopas žuti

rosopas-zutiLATINSKI NAZIV: Chelidonium majus L.
PORODICA: Papaverceae – makovi
NARODNI NAZIV: rusa trava, trava od žutice

OPIS: Cesta i trajna biljka visine do 50 cm. raste na zidinama, zapuštenim mjestima i medu kamenjem. Ima uspravnu stabljiku, rašljastih grana, mjestimično dlakavu. Listovi su perasto urezani i na dugoj su peteljci, sa gornje strane mutno zeleni, a sa donje plavkasto-zeleni. Cvjetovi su žuti sa četiri krunična listića, a plod je smeđe-crna mahuna. Cijela biljka ispunjena je žutim, gorkim sokom.

SADRŽI: Alkaloide helidonin, homohelidonin, heleritin, sanguinarin i druge derivate izohinona, zatim jabučnu kiselinu, malo etarskog ulja, nekih mineralnih soli itd.
Alkaloidi rosopasa slični su alkaloidima opijuma. Glavni u nizu je helidonin i djeluje sedativno, dok drugi jako draže i pojačavaju peristaltiku crijeva i lučenje sluzi. Djeluje fungicidno i baktericidno, a ima i nedovoljno ispitanu anti-tumorsku aktivnost.

UPOTREBA: Oni koji ne znaju kako djeluje biljka i kakvo dejstvo ima na pojedine bolesti, pomislili bi da je sve laž i pretjerivanje. Bio sam jedno vrijeme duboko vezan za rosopas. U tom periodu osjetio sam svu jačinu, ljekovitost, a bogami i blagu otrovnost ovog pustinjaka
među biljem. Moćan je da uradi što-šta dobrog, ali ako se zanemari njegova ljutnja i vatra može napraviti zlo. Neka ga neiskusni “nikada” ne upotrebljavaju u svježem stanju.
Legende su se plele o ovoj biljci. Prenosi se da su alhemičari bili vezani za rosopas misleći da će uz njegovu pomoć doći do kamena mudrosti, a njihova ubjedenost u to da biljka sadrži sva četiri elementa potrebna za uspijeh (vatra, voda, vazduh, zemlja), ničim nije mogla biti poljuljana i zvali su ga COELIDONUM (dar neba). Majstori nauke o signaturi zapazili su da laste kidaju listove biljke i da sokom koji curi mažu oči svojim mladuncima. Kao i na sve vrijedno i na ovu biljku smo zaboravili u potpunosti. Gdje nam sve može pomoći?
Ima izvrsno dejstvo na bolesnu jetru i žučnu kesu, želudac, crijeva. Neki prastari vidari tvrdili su da biljka onome ko je uzima i može mu se pomoći, donosi bolje raspoloženje i osmijeh na lice.
Pospješuje menstruaciju, pomaže kod reumatizma i gihta, žutice, tuberkuloze kože, bradavica (upotrebljen spolja).
Sirup spravljen od ove biljke pomaže, tj. liječi neke bolesti želudca, pankreasa, bolesti slezene i melanholije.
10 grama svježe iscijeđenog soka pomiješa se sa 50 grama meda i kuha na jakoj vatri uz skidanje pjene. Uzima se po jedna mala kašika ujutru i uvečer.
Protiv bolesti jetre:
rosopas (osušen list)………………………………….    15 grama
kunica…………………………………………………….    20 grama
nana……………………………………………………….    15 grama
matičnjak…………………………………………………    15 grama
petrovac…………………………………………………..    15 grama
sikavica…………………………………………………..    20 grama
Piti 3 puta na dan po 3 dcl čaja, pola sata prije jela.

RAK KOŽE:
mješavina spravljena od tinkture rosopasa i glicerina u odnosu 2:1 (dva dijela tinkture: jedan dio glicerina).
Bilo je pokušaja da se rosopasom liječi rak želudca, no oni su ostali bez rezultata, jer samo se umiruju bolovi, a drugog efekta nema.
Na bradavice se 5-7 dana po dva puta dnevno stavlja svjež sok ove biljke.
Evo jednog starog recepta o kojem je pisao Sadik Sadiković, a danas je doživio male promjene:
– šaka lišća rosopasa
– šaka cvijeta i lista divljeg pelina
– iđirot………………12 grama
– bijeli luk………….(dvije glavice)
– sikavica…………(stučene sjeme)
– 8-9 supenih kašika meda
Sve kuhati u 1 litar vode oko pola sata (ne više). Pije se po jedan fildžan ujutru, po podne i uvečer.
Koristi se protiv hroničnog hepatitisa.
Stavljen u bilo koju čajnu mješavinu pojačava joj dejstvo. Ne treba ga uzimati ni dugo, niti u većoj količini.

TINKTURA: U ovom slučaju alkoholtura, jer se spravlja od svježe biljke u odnosu 1:3.
Jedan dio svježe biljke naspram tri dijela rastvarača (60% apotekarski alkohol). Ostaviti da stoji 4 nedjelje na tamnom i suhom mjestu uz povremeno mućkanje.
Uzimati 2 puta po 15 kapi. Izvrsno djeluje na upaljenu žučnu kesu. Ne uzimati duže od 3 dana.

HOMEOPATIJA: Homeopati tvrde da u konstitucijskom liječenju karakterističan CHELIDONIUM tip izgleda (muškarac) kao neko ko je tamnoput, srednjeg rasta, jake grade, uvijek namrgođen. Neko ko se plaši svoje reakcije, jer zna da će pretjerati. Cesto proguta problem, pa time trpe jetra i žučna kesa. I istina je. Chelidonium je generalno izvrstan lijek za bolesnu jetru i žučnu kesu. Daje se bez bojazni i novorodenčadima sa žuticom.