Priljepača

priljepacaLATINSKI NAZIV: Gallium aparine
PORODICA: Rubiaceae
NARODNI NAZIV: fatavac, divlji broć

OPIS: Biljka visine do 150 cm, penjačica, posvuda se penje na prema dole savijenim i jakim dlakama. Stabljika joj je gola i četverouglasta. Listovi su sa jednom provodnom žilom, poredani kao u pršljenu i 6-8 zajedno. Cvjetovi su smješteni u pazuhu lista i zeleno su bijeli. Često, biljka ide uz grmlje, puteve, živice i lako prijanja uz pomoć dlaka i uz čovjeka i uz životinje. Goveda, ovce i koze, rado je pasu. Sabire se biljka u cvatu.

SADRŽI: Nije ispitana do kraja, ali farmakološki interesantni su glikozidi, asperulozid, galatanična i sitrična kiselina, mineralne soli, saponini.

DEJSTVO: Alterativ, tonik, diuretik, astrigent, anti-inflamatorik.

UPOTREBA: Tko je čitao knjige o liječenju biljem, u onim malo temeljitijim, mogao je zapaziti ime Mattioli. E, upravo taj Mattioli i prof. dr Osiander označili su priljepaču kao biljku za borbu sa rakom. Danas se o tome ne smije govoriti, čak i ako imate laboratorijski potvrđene rezultate.
Biljka je interesantna u svakom pogledu. Širok i raznolik spektar dejstva, laika može zbuniti.
Prije svega specifikum biljke priljepače je na limfni sistem. Dakle, upotrijebiti je treba kod limfa, tonsilitisa (upala krajnika), adenoidnih problema. Hemijski sastav upućuje na to, a i laboratorijske probe dokazuju da drenira limfni sistem i vrši detoksifikaciju. Akutne upale urinarnog trakta, upala bubrega, kako akutna tako i hronična, upala mokraćnog mjehura, upala prostate, pijesak bubrega, katar želudca (gastritis), upala crijeva. Neobičan skok je mogućnost da se veoma uspješno upotrebom spolja i iznutra, mogu liječiti ekcemi, psorijaza. priroda je priroda i ona daje ono što hoće.
Da u nekim terapijama, čak i klinički ispitanim, mislim na terapije za borbu sa zloćudnim bolestima, nalazi se upravo priljepača.
Za bolest limfnog sistema:
priljepača…………………………………………………    20 grama
echinacea…………………………………………………    30 grama
neven………………………………………………………    25 grama
čičak……………………………………………………….    25 grama
Piti 3 puta dnevno po 3 dcl čaja.

TINKTURA: Tri puta na dan po 20 kapi.

HOMEOPATIJA: U malim potencama ili u matičnoj tinkturi jača imunološki sistem i koristi se za borbu sa upalama i nekim upornim inflamacijama.
Hronična upala mokraćnog mjehura, česte upale krajnika i grla, upala pluća, pa čak i kancer pluća.