Preslica

preslicaLATINSKI NAZIV: Equisetum arvense
PORODICA: Equisetaceae
NARODNI NAZIV: konjogriz, rastavić

OPIS: Preslica je rasprostranjen korov visine oko 30 cm, šuplje, izbrazdane stabljike sa brojnim, tankim listovima u pršljenovima. Stabljika koja nije razgranata i na vrhu ima klas, ne uzima se za lijek. Biljka oblikom podsjeća na jelu ili omoriku, naravno, patuljastu. Sabirati treba neplodne, zelene stabljike čije su grane okrenute prema gore.

SADRŽI: Alkaloide (nikotin, palustrin i palu-strinin), flavonoide isokvercitin i equicetrin, sterole uključujući holesterol, ikofukosterol, kampesterol,   akonitinsku  kiselinu,   saponin
equisitonin, dimetil sulfon i naravno, mnogo kremične kiseline (silikat), vitamin C, soli kalija, kalcija, natrija, željezo, mangan.

DEJSTVO: Diuretik, astrigent, vulnerar.

UPOTREBA: Dioskorid je nazvao biljku “konjski rep” i opisao je kao sredstvo za tjeranje mokraće i umirenje krvavog kašlja.
Preslica je efikasna za liječenje pluća počev od hroničnog bronhitisa, pa čak do tuberkuloze pluća. Biljka ima tu moć da može smiriti i zaustaviti i najteža krvarenja pluća.
Kremična kiselina (silikat), izvrsno je sredstvo za pluća i treba je unositi duže vremena u organizam u prirodnom obliku da bi se postigli dobri rezultati. Nevjerovatni je, ali istinito, smiruje čak i tuberkulozu.
Svjež sok preslice prijeki je lijek za malokrvnost. Koliko god kremična kiselina pomaže u liječenju pluća, još više koristi bolesnim bubrezima. Biljka je, u stvari, poznata po blagotvornom dejstvu na bubrege, mokraćni mjehur i kanale. Cisti krv, poboljšava metabolizam, koristi protiv debljanja, jača želudac, služi za ispiranje teško zarastajućih rana, u vidu obloga liječi lišajeve, pojačava mineralizaciju i rast vezivnog tkiva.
Pouzdan je lijek u kombinaciji sa imelom, rusomačom i kunicom kod unutrašnjih krvarenja.
Možda slučajno, ali došao sam do saznanja da sam upotrebljavajući svježe sokove bilja, dobio pravi prirodan lijek protiv malokrvnosti:
sokpreslice…………………………………………………..    1/2 fildžana
sok koprive………………………………………………….    2 fildžana
sok cvekle……………………………………………………    1 fildžan
sok mrkve……………………………………………………    1 fildžan
sok maslačka……………………………………………….    1 fildžan
sok nane……………………………………………………..    1 fildžan.
Uzimati po jednu supenu kašiku ujutru i predvečer. Naravno, sokovi se prije upotrebe pomiješaju sa medom i griju do ključanja.
Ako je preslica pravilno ubrana i osušena, i ako na njoj nema gljivice koja je ugrožava, može se bez bojazni uzimati duže vremena. No ako biljka poprimi zeleno-sivkastu boju nakon sušenja, i ako na njoj ima gljivica koje su čest pratilac preslice, ne treba je uopšte uzimati.
Dakle, primijetite li na biljci crne tačkice, ne berite je i ne uzimajte za lijek.
Kao oblog preslica čini dobro u mnogim situacijama, čirevi, apscesi, reumatizam, lišajevi.
U mješavini sa kunicom i orahovim listom, preslica se upotrebljava za ispiranje kod bijelog pranja.
Da bi se dobili ljekoviti sastojci iz biljke, ona se mora kuhati ili duže vremena močiti u vodi.

TINKTURA: Tinkturu preslice uzimati 3 puta dnevno po 20 kapi.

HOMEOPATIJA: U homeopatskom obliku upotrebljava se za liječenje mokraćnog mjehura, a manje za bolesti bubrega. Da bi djelotvornost bila veća, ne smije se preći potenca 3 x.
Majčinska tinktura preslice, patuljaste palme (sabal) i Hvdrangee, daju dobar lijek za bolesti prostate.