Majčina dušica

majcina-dusicaLATINSKI NAZIV: Thymus serphyllum 1.
PORODICA:  Labitae
NARODNI NAZIV: majčina dušica, babina dušica, čubrić

OPIS: Oblici biljke podijeljeni su u više od 20 podvrsta i oblika. Majkina dušica doseže visinu od oko 30 cm i ima ili uspravnu ili puzavu stabljiku koja je okrugla i prema staništu gdje se nalazi nekada obrasla tankim rijetkim dlačicama. Listovi su okruglasto-jajasti i jaki, a cvjetovi su svijetlo-crveni, mali i razvijaju se na vrhovima ogranka. Raste na suhim i sunčanim mjestima od nizija pa do viših planinskih područja. Za lijek se sabire cijela biljka.

SADRŽI: Obilje etarskog ulja sa timolom i karvakrolom koji uz pomoć drugih spojeva imaju veliku dezinfekcijsku moć. Mangan, saponin, tanin, neki su od hemijskih spojeva koji biljci, obljubljenoj u narodu, daju ljekovitu moć.

UPOTREBA: Poput timjana, upotrebljava se protiv bolesti pluća, želudca, nesanice itd. Kod bolesti pluća služi za rastvaranje i lakše izlučivanje sluzi, što određuje njenu upotrebu kod bronhitisa, astme, kašlja, hripavca.
Smanjuje i umiruje grčeve u želudcu, a slabokrvnost kod djece uspješno se liječi mješavinom majkine dušice, koprive, bokvice i djeteline lucerke.
Plućni čaj:
list crnog sljeza…………………………………………    15 grama
majkina dušica………………………………………….    20 grama
zova………………………………………………………..    15 grama
divizma…………………………………………………….      5 grama
list bijelog sljeza……………………………………….    15 grama
slatki korijen…………………………………………….    15 grama
sjeme anisa……………………………………………….    15 grama
Supenu kašiku mješavine politi sa 3 dcl hladne vode i ostaviti da stoji 1 sat. Nakon toga grijati do ključanja i hladiti 1/2 sata. Procijediti i popiti. Piti 3 puta dnevno po 3 dcl čaja. Koristiti protiv hroničnog bronhitisa, kašlja, kao pomoćni lijek kod upale pluća. Majkina dušica sastavni je dio svih sirupa protiv kašlja.
Protiv nadimanja i bolova u želudcu, pomoći će čajna mješavina sastavljena od jednakih dijelova kuniće, nane, kamilice, majkine dušice.
Ugodan domaći čaj možete praviti od:
majkina dušica…………………………………………    15 grama
matičnjak…………………………………………………    25 grama
vranilova trava………………………………………….    15 grama
list jagode…………………………………………………    15 grama
nana…………………………………………………………    15 grama
kamilica……………………………………………………    15 grama
Pomoći će kod grčeva u želudcu, nervoze, nesanice, slabog varenja, žeđi, umora. Piti 2 puta po 3 dcl čaja zaslađenog medom i sa dodatkom soka od limina.

TINKTURA: 3 puta po 20 kapi.
HOMEOPATIJA: Majkina dušica se upotrebljava za pomoć onima kod kojih su bolesti pluća hronične (bronhitis, astma), ali samo u tzv. izvornoj homeopatskoj tinkturi.