Islandski lišaj

islandski-lisajLATINSKI NAZIV: Cetraria islandica 1.
PORODICA: Parmeliaceae
NARODNI NAZIV: plućnik, islandska mahov

OPIS: Karakteristična biljka koju ne možemo raščlaniti na korijen, stablo i listove. Sastavljen je od mješavine gljivica i tvorevine koja naliči algama. One Čine steljku biljke koja liči na list i raste u visinu do 10 cm, nekada i više. Uz pomoć kaučastih spojki pričvršćen je za površinu zemlje. Raste u oliku malog grma. Strana lišaja koja je okrenuta suncu je maslinasto zelene boje, a ona okrenuta suprotno je sivkasta sa bijelom mrljama. Dijelovi uz zemlju su pomalo crvenkasti. Nema, dakle, list, cvijet i korijen. Raste na korijenu drugog bilja, u svijetlim šumama i visinskim pašnjacima. Sabire se čitav lišaj.

SADRŽI: Kiseline karakteristične za lišaj: fumarprotocetraričnu, protocetraričnu, cetraričnu, protolihesteričnu, lihesteričnu i usneinsku kiselinu, polisaharide oko 50%, a najviše lihenina i izolihenina, sluz, furanske derivate, laktone, terpene, kalcij, željezo.

DEJSTVO: Gastritis, povraćanje, dispepsija, respiratorni katari, bronhitis, kaheksija, proljev, kašalj, šećerna bolest, čir na želudcu, malokrvnost, područja su gdje se upotrebljava islandski lišaj.
Gorčina tjera bolesnike da ga se odrknu, no i to se može izbjeći.
Prije spravljanja, određena količina koja se mnamače u vodi 8, 12 ili 24 sata, procijedi, lišaj osuši i osušen može ponovo da se skuha ili upotrijebi u obliku praha za spravljanje sirupa, obloga, hljeba, krema i si. No, na taj način se gubi izvorna ljekovitost, pa se takvo šta ne preporučuje raditi.
Kako spraviti koristan čaj od islandskog lišaja?
20-30 grama suhog i isitnjenog lišaja namakati u 1/2 litra vode 6-8 sati, zatim sve kuhati dok tekućina ne postane lagano sluzava. Procijediti dok je toplo, dodati med i popiti jednu polovicu ujutro, a drugu pred večer.
Na ovaj način definitivno dolazi do povećanja crvenih krvnih zrnaca, pa i bijelih, poboljšava se apetit, olakšava iskašljavanje.a olakšava rad jetri i pankreasu.

Protiv bronhitisa, akutnog i hroničnog:
– bokvica……………………………………………..20 grama
– islandski lišaj…………………………………….15 grama
– majkina dušica…………………………………..10 grama
– vranilova trava…………………………………..20 grama
– divizma…………………………………………….10 grama
Piti 3 puta po 3 dcl čaja dnevno.

Sirup od islandskog lišaja, koji je efikasan protiv kašlja i bronhitisa – olakšava iskašljavanje, pravi se na slijedeći način:
30 grama suhog lišaja namače se u hladnoj vodi (4 dcl) u trajanju od 4-6 sati. Vodu procijediti u posudu i ostaviti da stoji. Na ostatak lišaja ponovo nasuti 3 dcl vode i ponovo ostaviti da stoji 4-6 sati. Zatim procijediti, spojiti sa predhodnom tekućinom, dodati 250 grama meda i kuhati do gustine sirupa.
Uzimati 3 puta po jednu supenu kašiku.

TINKTURA: Tri puta po 15 kapi sa malo vode. Pomiješane tinkture lišaja i biljke pod nazivom Balota nigra, daju izvrstan lijek protiv povraćanja i dobar lijek za iskašljavanje.