Crvotočina

crvotocinaLATINSKI NAZIV:  Lycopodium clavatum 1.
PORODICA: Lycopodiaceae
NARODNI NAZIV: vučja noga, lisičiji rep

OPIS: Puzava, mahovini slična, trajna biljka čija stabljika može biti duga i do jedan metar. Stabljika je račvasto razgranjena i pokrivena sitnim, zašiljenim listićima, koji su veoma mekani. Biljka ne cvate i spada u porodicu papratnjača. Tek kao četverogodišnja biljka, crvotočina razvija klasove na svakom ogranku po 2 i koji imaju dva kraka, što im daje izgled dvokrake viljuške. To su u stvari trusnice iz kojih izlazi svijetložuti prah, koji narod zove “vještičije brašno”. Prah je lagan, pliva po vodi i prijanja uz sve. Lako se zapali i brzo izgori. Zadnji podatak važan je za homeopate. Truske klijaju tek nakon 5-7 godina. Za lijek se sakupljaju truske, tj. spore biljke.

SADRŽI: Alkaloid likopodin, kiselo masno ulje, glicerin, organske kiseline, zasićene kiseline poput palmitinske, stearinske, arahinske, jabučne i limunske. Ima još proteina, šećera i aluminija. Bez mirisa je i okusa.

UPOTREBA: Kao puder za rane i protiv vlažnih osipa, protiv upaljene kože na pregibima i mjestima ugroženim obilnim znojem. Unutarnja upotreba je rijetka. Prah biljke duge se upotrebljavao kod spravljanja pilula koje su se njim posipale, jer spriječava sljepljivanje. nakon većih doza unijetog brašna u organizam, javlja se obilno mokrenje, pa time i izlučivanje mokraćne kiseline. Brašno se može upotrijebiti protiv reumatizma i uremije, ali i kod bolesti mokraćnog mjehura i pijeska u bubrezima. Prah pomiješan sa mlijekom u narodu se koristi protiv bolesti jetre (2-3 grama praha na 3 dcl mlijeka). Upaljeni pregibi na koži male djece, ugroženi od nagrizanja mokraćom, posipaju se prahom crvotočine i to je daleko uspješniji tretman od svakog drugog.

TINKTURA: 3 puta po 20 kapi. Ne pretjerivati sa njenom upotrebom.

HOMEOPATIJA: LYCOPODIUM u homeopatiji spada u red lijekova koji se nazivaju “POLIKRESTI”.   Ko zna da li homeopati pretjeruju kada kažu da Lycopodium upotrebljen u pravo vrijeme može izliječiti svaku bolest? Uistinu, polje primjene crvotočine kao homeopatskog lijeka izuzetno je široko. Homeopati su precizni pa su utvrdili lijek za desnu stranu ljudskog tijela ili problemi počinju desno i kreću se lijevo. Upala jajnika, bolesti jetre, upala pluća (desno), bolesti žučne kese, flatulencija, dispepsija itd. Lijek uistinu dobro djeluje i tu nema nikakvog pretjerivanja, kažu, a i tvrde da tzv Lvcopodium tipovi, pripadaju grupi koju možemo nazvati “u društvu i naposlu omiljeni, u kući i porodici mali tirani”. U društvi i na poslu su prijatni, susretljivi, svi ih vole, ne svađaju se, ne proturječe često, ali u porodici! Tu postaju nemogući. Impotencija je još jedno polje dejstva lijeka, trčanje za suknjama isto tako (brzo se zasite vlastite žene i ne mogu bez samodokazivanja). U suštini su plašljivi, stidljivi i nesigurni. Da ne odem u zabranjeno područje koje bi brzo dosadilo čitaocu. Fizičko dejstvo, homeopatski lijek Lycopodium najviše ispoljava kod ciroze jetre, insuficijencije jetre, nadutosti sa puno gasova i kod slabog varenja.
Najčešće se upotrebljava 6 x i 12 x.