Aloja

aloe-veraLATINSKI NAZIV: Aloa vulgaris
PORODICA: Liliaceae
NARODNI NAZIV: sabur

OPIS BILJKE: Biljka je jednogodišnja i raste u visinu od 60-80 cm. Stabljika je okrugla, a listovi mesnati, kopljasti na rubu pilasti sa bodljama. Boja im je zelena, a nekada blijedo zelena. Ima lijep crven, cjevast cvijet sa šest latica koje prave grozdove. Za lijek se upotrebljavaju listovi.

LJEKOVITE TVARI: Da ne bi bilo nabrajanja u nedogled, najvažnije je napisati da biljka sadrži Biogene stimulatore koji pojačavaju odbrambene snage organizma.

INDIKACIJE: Sok biljke djeluje baktericidno, a sa uspjehom se primjenjuje kod očnih bolesti, hroničnog artritisa, čira na želudcu i duodenumu, kožnih bolesti, hroničnog zatvora stolice, opekotina, čireva, hemoroida, bolesti jetre, neuredne menstruacije. Može se reći da se danas aloja zloupotrebljava.
Šta prodaju? Sok aloje, žele, kremu, kapsule, tablete, injekcije, toaletne vodice, šampone i dr. U svemu tome mnogo je šarenih laza.

Po receptu ruskog ljekara Savinskog, mnogo se upotrebljava aloja spravljena sa mednim sačem, cikorijom, kao lijek protiv raka dojke, maternice, pluća, debelog crijeva.

Koliko u tome ima realnosti, teško je reći, no nevolja tjera na sve.

U većoj količini aloja je otrovna i treba biti pažljiv sa njom. Može izazvati teška krvarenja, pa čak i smrt. Ne treba je davati djeci.Sok pomiješan sa ricinusovim i eukaliptusovim uljem daje lijek koji liječi kožne bolesti, a sam sok od aloje liječi opekotine II pa i III stepena.

Trudnice ne smiju upotrebljavati bilo kakav lijek spravljen od ove biljke.

HOMEOPATIJA: Protiv hemoroida, dijareje i nekih bolesti želudca i crijeva, homeopati sa uspjehom koriste lijek spravljen od aloje.
Recept koji se mnogo koristi, a potiče od prof Savinskog:
300 grama svježeg lista aloje samljeti u mašini za meso (što starija biljka, to bolje), i pomiješati sa 7 dcl čistog crnog vina, 500 grama tzv. kafe cigure (cikorije), 400 grama meda sa sačem, 400 grama 90% alkohola, i sve staviti u tamnu bocu sa širokim grlom ili u teglu. Dobro zatvoriti.
Nakon 7 dana, može se početi upotrebljavati. Čuvati na hladnom mjestu, ali ne u frižideru.
1.   Prvih 5 dana uzimati tri puta na dan po jednu kafenu kašiku na 2 sata prije jela.
2.   Narednih 5 dana uzimati tri puta na dan po 1 supenu kašiku na sat prije jela.
Liječi, tj. pomaže kod tuberkuloze pluća, čira na želudcu, astme, reumatizma, bolesti ženskih organa, bolesti debelog crijeva
Po nekim tvrdnjama uzima se i kod malignih bolesti debelog crijeva i maternice.
Ko zna, nikada se sa sigurnošću ne može tvrditi da neće pomoći: koliko-toliko.