Povišena tjelesna temperatura

dijete-temperatura-povisenaIako je jedan od načina odbrane organizma povišena tjelesna temperatura, često predstavlja veliki problem. Kako i kada je početi spuštati ka onom podioku na kojem se ona može lakše podnostiti i gdje ne predstavlja opasnost?

Temperaturu koja se kreće do 38° C, po razmišljanju najvećeg broja stručnjaka ne treba spuštati i ne treba paničiti. Naravno, kada se radi o akutnim bolestima.

Posmatrajte dijete, da li se igra i jede ili ga je temperature ove visine već umorila, oborila, pa je povučeno, nervozno i odbija kontakt.

Anti-piretik zna i može svako dati. No, vodite računa da li vaše dijete pripada grupi rizika od pojave grčeva ili sličnih napada koji mogu da se jave kod visoke temperature. Takva djeca moraju biti pod strogom kontrolom ljekara.
Dogovorili smo se, povišenu temperaturu skidati tek onda kada dođe na 38° C. Kako?
Ima načina, a govorićemo o onim prirodnim.
Ako se ne radi o gripu, negu su u pitanju upale grla, krajnika, mokraćnog mjehura i si. mogući postupak bi bio:
1.)
– Salix alba (vrbova kora)
– Filipendula ulmaria (suručica)
Dobro se isitni bilje i jednu kafenu kašiku mješavine polijte sa 3 dcl hladne vode. Ostavite da stoji 2 sata. Nakon toga grijte do ključanja. Hladite 1/2 sata. Procijedite. Doziranje prema uzrastu.
2.)
– Dobro oprati krompir srednje veličine i izrendati ga. Staviti u plastičnu posudu i na krompir nasuti 1 fildžan vinskog sirćeta, 1/2 fildžana jabukovog sirćeta i 2 fildžana vode. Dobijenu masu dobro izmiješati.
Na gazu u srednje debelom sloju položiti krompir i staviti ga na tabane. Preko toga djetetu obući obične tanke čarapice, a preko njih one prave narodne vunene čarape.
Iza toga izmasirajte djetetov vrat i ruke (nadla-nice) alkoholom.
Činite to tako često kako vam nalaže potreba.
3.)
– Možete dijete jednostavno okuptai 20% alkoholom, umotati ga u čaršaf i položiti u krevet.
Kod povišene temperature dovoljna količina unesene tekućine u organizam je spas. Čvrsta i teško svarljiva hrana nije preporučljiva.
Kuhano ili pečeno meso, pite, kolači, bijeli hljeb i si. ne dajite djetetu. Poluprazna crijeva su spas kod visoke temperature.
Od homeopatskih lijekova za upotrebu su:
•  Aconitum 12 x ili 6 x ili 12 C, ako je temperatura počela nenadano, brzo nakon izlaganja hladnom vremenu ili vjetrovitom vremenu. Izgled karakterišu rumeni obrazi, nemir. Tačnije, osjećaj vrućine, suha koža, jedan obraz rumen, drugi nije. Žeđ.
•    Belladona 12 x ili 12 C za djecu koja kod pojave visoke temperature imaju proširene zjenice i čije su noge i ruke hladni, a glava gori. Žeđ je malo prisutna ili je nema.
•    Ferrum phosphor 6 x ili 6 C kod početka većine inflamotornih procesa sa polaganim napredovanjem. Pored povišene temperature koja sporo napreduje, simptomi su gori na desnoj strani. Bolje im je od hladnih obloga.
•    Bryonia – gore od bilo kakvog kretanja, velika žeđ.pogotovo piju mnogo obične vode i imaju izraženu želju za vodom.
Dakle, lijekovi protiv povišene temperature počev od toga da je uzročnik gripa, pa do upale grla, krajnika, ušiju, itd.

Posted in: Dječije bolesti i savjeti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.