Štitna žlijezda

stitna-zljezdaNajveća je žlijezda u vratu i teži između 30 i 60 grama, a nalazi se u prednjem dijelu vrata, odmah ispod tzv. Adamove jabučice, ispred grkljana. Ima oblik leptira sa dva režnja (LOBUSA) koji se dijele na lijevi i desni.

Posao koji obavlja štitnjača je uzimanje joda unešenog u organizam preko raznih namirnica. Jod je glavni sastojak hormona ove žlijezde i neophodan je za njihovu proizvodnju. Najvažniji hormoni štitnjače su:

  • TIROKSIN (T4)
  • TRIJODTIRONIN (T3)

Važni su za odvijanje metaboličkih procesa, rast i razvoj. Metabolizam organizma zavisi od ovih hormona, pa je stoga važno da je njihov balans i proizvodnja u granicama normale. Kao organ, žlijezda je složena, a pod kontrolom je žlijezde hipofize koja stimuliše rad štitnjače.

Jedno laičko poredenje odnosa i sistema rada hipofiza-štitnjača: štitna žlijezda je pećnica, a hipofiza nešto poput pametnog termostata.

Okruženje koje smo stvorili sami sebi i onakvo kakvo jeste utiče na to da su bolesti štitnjače česte. Pogađaju oba spola, ali su češće kod žena. To je cijeli niz poremećaja koji su povezani sa proizvodnjom hormina, pojavom čvorića, upalama itd.

1. OBIČNA GUŠA – Guša (struma) je povećanje štitnjače. Može pritiskati strukture vrata, otežavati gutanje i disanje. Bolest je uzrokovana nedovoljnim unosom joda. Može nastati u pubertetu, trudnoći ili menopauzi. Danas je ovakav oblik bolesti rjeđi nego prije.

2. HIPERTIREOZA – Poremećaj u kojem štitna žlijezda luči previše hormona što uzrokuje ubrzan metabolizam. Javljaju se palpitacije (lupanje srca), ne podnošenje vrućine, znojenje, brzo umaranje, neodređen bol u mišićima, pojačana nervoza, poremećaj sna (nesanica), pojačana aktivnost crijeva, poremećaj menstrualnog ciklusa. Dolazi do drhtanja ruku koje može biti jače ili slabije izraženo, srce ubrzano radi, a mršanje je karakteristika   koja  se  teško  može  izbjeći.
Ponekada se javlja i ispadanje kose. Bez obzira na uzroke hipertireoze, simptomi su u većini slučajeva isti. Apetit se pojačava, a mršanje je sve očitije. Nekada dolazi i do drugačijih zbunjujućih dešavanja, kao što je debljanje. Kako bolest odmiče, g ne liječi se, dolazi do bolova u grudima i gubitka daha. Svi simptomi razvijaju se u najvećem broju slučajeva, postepeno i nekada slabo primjetno.
Najčešće se radi o pretjeranoj aktivnosti žlijezde, ali sve češće za višak izlučenih hormona, može biti kriv i čvor. Pri ovakvim poremećajima obavezna je ljekarska dijagnoza i kontrola. Hipertireozu nije teško dijagnostikovati. Mjeri se nivo hormona T3 i T4 u krvi, a nivo hormona TSH ukazuje na preveliku aktivnost štitnjače (mala količina). Radiološka dijagnostika nam daje uvid u veličinu, oblik i druga dešavanja sa štitnjačom.
Terapija radioaktivnim jodom je nekada diskutabilna. Traje od 1 do 2 mjeseca, ali iza toga često se javlja druga krajnost-premala aktivnost štitne žlijezde.
Antitiroidni lijekovi su prva i najčešća terapija, djeluju na sposobnost žlijezde da stvara hormone.
Treći način je hirurška intervencija. Kao i kod primjene radioaktivnog joda i poslije operacije može se javiti hipotireoza. Ali, kada postoji stvarni razlog za hirurškom intervencijom, onda to ne treba niti odgađati niti izbjegavati.

3. HIPOTIREOZA – Smanjena proizvodnja i lučenje hormona pri čemu se javljaju problemi sa usporenim metabolizmom.
Umor, slabost, suha i gruba koža, hladnoća postaje bauk, debljanje, problemi sa zglobovima. Simptomi su šaroliki, često suprotni onima koji se javljaju kod hipertireoze. Javljaju se i grčevi stomaka i mišića, zatvor stolice, depresija, pa čak i oslabljeno pamćenje.
Neki se žale na jedno, neki na drugo, a kod nekih se javljaju svi nabrojani simptomi. Jedan od uzroka može biti upala štitnjače, koja ošteti ili uništi dijelove žlijezde koja zbog toga više ne radi punim kapacitetom.
Drugi uzrok mogu biti medicinske terapije o kojima je već bilo govora. Postoji još uzroka, kao što je onaj koji prouzrokuje hipofiza koja luči malo TSH hormona, no to je već teža tema.
Ako se ne liječe, simptomi postaju sve teži i teži. Liječenje obično traje čitav život, a svodi se na unos onoga što nedostaje.
Mora se biti pod strogom kontrolom lječnika koji će sa točnošću odrediti koliko lijeka se treba uzimati. Unos veće količine dovodi do osteoporoze, kod onih sa slabim srcem može doći do pogoršanja itd.

4. TIROIDITIS – Upala štitne žlijezde, a postoji nekoliko vrsta. Svaka se liječi drugačije. Ljekarski nadzor je neophodan i nezamjenjiv.

5. ČVOROVI – Izrasline u tkivu štitnjače stvorene od samog tkiva žlijezde, ali se nekada radi i o cistama punim tekućine.
Većina čvorova ne uzrokuje simptome. Rijetko su bolni. Mora se biti pod nadzorom ljekara i hirurga. Tri su pitanja koja se u takvim slučajevima često nameću:
•      pravi li smetnje strukturama u vratu?
•      luči li previše hormona?
•      je li dobroćudan ili zloćudan?

Sve bolesti štitne žlijezde treba uporno liječiti jer su posljedice raznih poremećaja teže nego sama bolest.

Definitivno, zračenje je opasno za štitnjaču. Ne zračenje od radioloških pretraga, nego zračenje kojem smo izloženi svi, zahvaljujući tehnološkom napretku.
Liječenje bolesti štitne žlijezde prirodnim lijekovima je moguće, no ljekarski nadzor je obavezan. Najbolja kombinacija je prirodna i Ijekarska terapija.
Na žalost, kao i kod drugih bolesti, pacijenti se javljaju kada je bolest u odmakloj fazi, teško im je pridržavati se propisanih mjera, u suštini ne žele pomoći sami sebi, a očekuju od ljekara i terapeuta čudo od lijeka i brzo izlječenje, što ne postoji-za sada.
Prije opisa mogućih prirodnih lijekova, uporedna tablica za moguće razlikovanje bolesti štitnjače:

HIPERTIREOZA
•    oštre crte lica, mršanje, izbuljene oči
•    vlažna i fina koža, suha kosa koja u nekim slučajevima ispada
•    lupanje srca, ubrzan rad srca, problemi
•    proljev, pretjerano aktivna probava
•    napetost, drhtanje, iscrpljenost, slabi mišići
•    poremećaj menstrualnog ciklusa

HIPOTIREOZA
•    debljina, tromost, moguća promuklost
•    suha, gruba koža
•    poremećaj srčanog ritma sa krvnim pritiskom
•    pojačan apetit, zatvor stolice, debljanje
•    usporen životni ritam, problemi sa pamćenjem,
•    usporeni refleksi
•    poremećaj menstrualnog ciklusa

HIPERTIREOZA
Mala zabluda je da morska so ima više joda od kuhinjske, jer kristalizacijom gubi se onaj potrebni višak. Sta učiniti i kako liječiti ovakvo stanje prirodnim lijekovima?
Jedan od prvih lijekova koji nam je pri ruci su alge. Koristiti ih treba u svim oblicima. Kao čajni pripravak, kao tinkturu, kao dodatak hrani. Sadrže radioaktivni jod prijeko potreban kod ovakvog poremećaja.
Kako spraviti tinkturu od algi?
Alge spaliti i 50 grama dobijenog pepela staviti u 250 grama 60% apotekarskog alkohola. Ostaviti da stoji 15 dana. Nakon toga procijediti, profiltrirati i spremno je za upotrebu.
1. dan………………..1 kap
2. dan………………..2 kapi
3. dan………………..3 kapi
4. dan………………..4 kapi
5. dan………………..5 kapi
i svaki naredni dan se povećava za jednu kap, dok ne dođete do 20 kapi. Tada se količina lijeka počne smanjivati u suprotnom smjeru dok se ne dođe do jedne kapi.
Lupanja srca, srčane nervoze koje su posljedica bolesti štitne žlijezde istinski uklanja i spriječava tinktura biljke koju naš narod zove vučja stapka (LYCOPUS EUROPAEUS).
U homeopatskom obliku još je jača i trebaje koristiti. Dakle, LYCOPUS 4 x ili LYCOPUS 2 x tri puta na dan po 10 kapi.
Mješavina:
– imela………………….20 grama
– matičnjak……………20 grama
– troskot………………..20 grama
– veronika……………..30 grama
– kantarion…………….10 grama
Spriječava i odlaže moguće komplikacije koje pravi poremećaj u radu štitne žlijezde, snižava krvni pritisak, blago umiruje, čisti krv, potiče na mokrenje.
Uz sve ovo, obavezna je ljekarska kontrola.

HOMEOPATIJA:

Prije svega, odbaciti sve stimulanse: kafu, alkohol, kolu, čokoladu, duhan. Uzimati vatamin E, vitamine B kompleksa, vitamin C.
ARSEN-IODATUM 12 x – dva puta dnevno, može biti od pomoći.
IODUM 6 x – tri puta dnevno, isto tako može donijeti vidno olakšanje.
Postoji u homeopatskoj medicini još dosta efikasnih lijekova za pomoć kod hipertireodizma, no o njihovoj upotrebi potrebna je konsultacija sa profesionalnim homeopatom. Mislim na lijekove poput TIROIDINUMA, KALI-IODATUMA, SPONGIE itd.

UPOZORENJE: Svjedok sam, kao i mnogi drugi, da se bolesnicima nude koje-kakvi lijekovi, oblozi, napitci. Treba ih se čuvati, a mnogima (lijekovima) i smijati. Čudno je kako bolesnici i pored svih upozorenja gube vrijeme i novac, a što je najgore i zdravlje, pokušavajući liječiti se onim što ne liječi.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

One Comment

  1. Anita says:

    Zanima me mogu li se ukloniti čvorovi na štitnjači prirodnim putem. Hormoni štitnjače su uredni.

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.