Menopauza

zrela-zenaSloženica “menopauza” nastala je od grčkih riječi menos (mjesec) i pausa (stanka, prestanak), a u suštini označava zadnje fiziološko krvarenje iz maternice. Neizbježna, važna prekretnica u životu svake žene, potpuno prirodna pojava. Tabu tema. Zvanična medicina (alopatija) dijagnozu menopauze postavlja nakon 6-12 mjeseci od zadnje menstruacije, naravno, kod žena u određenom životnom dobu. Prosjek je između 44 i 52 godine života. Prestane li menstruacija prije 40 godine života govori se o prijevremeno), a iza 55 godine života o kasnoj menopauzi.

Postoji i vještački izazvana menopauza (hirurška menopauza) koja je posljedica operativnog zahvata kojim se uklanja maternica i jajnici ili samo jajnici. Znak nastupanja menopauze je nepravilan mjesečni ciklus. To obično počinje oko 45-e godine, ali može se dešavati nekoliko godina prije ili kasnije.

Menstrualno krvarenje je kraće ili slabije, ili je obilno i dugotrajno. Sve ovo nije pravilo, jer krvarenja se kod nekih žena javljaju i dva puta mjesečno, a sve je u stvari, individualno.
U organizmu nastaje nered jer se smanjuje nivo estrogena i progesterona koji su odgovorni za mjesečni ciklus. Jajnici jednostavno otkazuju poslušnost svom naredbodavcu- hipofizi.

Klimaks, klimakterij i kako ga već ne nazivaju su simptomi i promjene koje se dešavaju u ženi, tj. prelazno doba koje traje oko 15-tak godina.

U tom periodu se polako gubi reprodukcijska sposobnost žene, a sve se završava prestankom aktivnosti jajnika. Dob, tj. vremenski početak klimakterija je individualan i ne može se tačno odrediti. Sizifov posao je sa tačnošću napraviti popis svih simptoma koji se dešavaju u klimakteriju, jer se tegobe kreću od jedva podnošljivih, a neke žene ih sasvim malo osjete.

Valovi vrućine koji se kreću kako to žene jednostavno kažu, odozdo prema gore ili od vrha glave ka dole, lupanje srca, znojenje, nemir, ima 90% žena.

Zašto i kako se to dešava, bilo bi bezuspješno opisivati. Neke žene se tokom spavanja toliko oznoje da se moraju preobući. Poremećen ritam sna, umor, nemir, depresija, nagle promjene raspoloženja, osjećaj napuštenosti, ne brige od strane bližnjih, gubitak samopouzdanja, najčešća su psihička dešavanja.
Javljaju se promjene na mokraćnom mjehuru i mokraćnim kanalima zato što tkiva tih organa polako gube tonus i vlažnost i time postaju podložnija upornim infekcijama.
Zbunjuje cistitis koji nema bakterijsku podlogu. Potreba za čestim mokrenjem, žarenje, težina u predjelu mjehura, svrbež, poneka kap mokraće koja “pobjegne” nekontrolisano.
Ako je žena i prije muku mučila sa predmenstrualnim sindromom (PMS), sve to će se pojačati (razdražljivost, plačljivost, glavobolje, želja za slatkišima, itd.).
Mišići gube masu, snagu, gipkost, nastaje osteoporoza kao jedan od najvećih neprijatelja žena. Krivci su estrogen i progesteron ili tačnije njihov smanjen nivo u tijelu žene. Vještačke zamjene se koriste, no to je dvosjekli mač. Na svakoj ženi je da se odluči šta i kako raditi. Treba li ili ne na račun prirodnih promjena i onog što one donose, ugroziti život. Učiniti sebe što upućenijim i edukovanijim, novi je način za znati šta i kako učiniti.
Prirodni lijekovi, pravilno odabrani i upotrebljeni, velika su pomoć i ne može im se zanijekati efikasnost

PROMJENE U MENOPAUZI

DOJKE – Čvorići prije menstruacije, otečenost dojki prije menstruacije
SPOLNI ORGANI – Neredovne menstruacije, jaka krvarenja, bol u zdjelici, atrofija, maternice, bolna menstruacija, svrbež rodnice, suhoća rodnice
MOKRAĆNI ORGANI – Upale mokraćnog mjehura i kanala
KOSTI I MIŠIĆI – Gubitak kalcija, osteoporoza, bolovi u zglobovima i njihovo oticanje, bolovi u leđima, umor, grčevi u mišićima
Razdražljivost, plačljivost, nesanica, osjećaj napuštenosti, premor, znojenje, lupanje srca, debljanje, valunzi, bol tokom odnosa, mogući gubitak želje za odnosom, slabljenje kose, noktiju, suhoća kože, opuštanje dojki.

RECEPT

Specifični biljni lijekovi:
•      srdačica (Leonorus Cardiaca)
•      kantarion (Hypericum Perf.)
•      valerina (Valerina off.)
•      slatki korijen (Glycyrrhiza G.)
•      glog (Crataegus Oxy.)
•      pasiflora (Pasiflora Incarnata)
•      šikalina (Vibrunum Op.)
U zapadnim zemljama upotrebljavaju se:
•      Cimicifuga racemosa
•      Vitex Agnus – castus
•      Senecio Aureus
Primjena homeopatskih lijekova uslovljena je trenutnim dešavanjima, tako da je teško dati lijek sa dugoročnim dejstvom.

JAKA KRVARENJA
kunica……………………………………………………..    20 grama
rusomača…………………………………………………..    20 grama
kukuruzna svila…………………………………………    10 grama
imela……………………………………………………….    10 grama
Jednu supenu kašiku mješavine politi sa 3 dcl hladne vode. Ostaviti da stoji 1 sat. Nakon toga grijati do ključanja. Hladiti 1/2 sata. procijediti. Piti 3 puta na dan po 2-3 dcl čaja. Ne sladiti.
Piti vitamine A, B, C i D.

HOMEOPATIJA

– Sabina 6 x…………2-3 puta dnevno
– millefolium 4 x…….3 puta dnevno

ZNOJENJE, VALUNZI, LUPANJE SRCA
srdačica…………………………………………………..       30 grama
kantarion…………………………………………………      20 grama
verem trava……………………………………………..       25 grama
matičnjak………………………………………………..      25 grama
Jednu supenu kašiku mješavine politi sa 3 dcl provrele vode. Poklopljeno hladiti 1/2 sata, procijediti. Piti 3 puta na dan po 2-3 dcl čaja. Sladiti isključivo medom.
Od pomoći je tinktura Valeriane koja se uzima 3 puta po 20 kapi.
Efikasnom se pokazala mješavina tinktura:
srdačica…………………………………………………..    10 ml
valeriana…………………………………………………    10 ml
kantarion………………………………………………..    10 ml
matičnjak……………………………………………….    20 ml
Uzimati 3 puta po 20 kapi sa malo vode ili na kocki šećera.

HOMEOPATIJA

– Lachesis 12 x……..2 puta dnevno
– Sepia 12 x
– Cimicifuga 12 x
Postoji i homeopatska poliremedija čiju su osnovni sastojci gore nabrojani lijekovi.

Posted in: Ljudski organizam, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.