Kontracepcija

kontracepcijaKontracepcija, zlo za ženu koje je izmislio savremeni čovjek. Zašto zlo? Naravno, pobornici i pobornice kontracepcijskog tretmana branit će ga svim silama i njegove negativnosti svesti će na najmanju moguću mjeru. O moralnim aspektima nemam pravo pisati i time svrstavati sebe u ovu ili onu grupu. Želim reći istinu koja se tiče implikacija na fizičko zdravlje i psihu žene.

I ako su, izgleda, najefektniji u svojoj namjeni i određenju oralni kontraceptivi imaju dosta sporednih efekata. Suprimiraju funkciju jajnika, mijenjaju hormonalni status, a time stvaraju predispozicije za bolest. Kontraceptivni ulošci izazivaju obilna menstrualna krvarenja, podloga su infekcijama.
One najjednostavnije metode su uz pravilnu upotrebu dovoljno efikasne i najmanje štetne. Hormonske terapije zamišljene su da budu od pomoći. One to na kratke staze i jesu, ali…

Učestalost zloćudnih bolesti kod žena u koincidenciji je sa porastom hormonske terapije. Zemlje koje preferiraju hormonsku terapiju imaju i veći broj oboljelih žena, što od karcinoma dojke, što od karcinoma uterusa. Napokon je jasno svima da korištenje seksualnih hormona direktno povećava rizik od karcinoma dojke.

Koliko žena, uopšte zna da spolne hormone estrogen i progesteron proizvode jajnici? Možete li zamisliti šta se dešava kada se potiskuje funkcija jajnika i kakve posljedice mogu biti nakon par godina njihovog maltretiranja?

Priroda ne griješi i mi tu nemamo šta ispravljati.
•      Bolesti jetre
•      bolesti srca, krvnih žila i bubrega
•      tumori dojke i materice
su kontraindikacija za upotrebu hormonalnih lijekova. Svaka žena to treba imati na umu.

Ginekolozi u našoj zemlji imaju sve više i više posla zahvaljujući slaboj zdravstvenoj upućenosti žena, neinventivnosti onih koji su zaduženi da upoznaju narod šta znači prevencija i podizanje zdravstvene kulture na viši nivo.

Posted in: Ljudski organizam, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.