Sredstva za njegu tijela

maska-za-liceNeko je rekao da je ljepota obećanje sreće. Kada se o tome razmisli, bez obzira na ideologije, običaje, boju kože i sve drugo, možemo se zapitati i reći: “Pa zar traženje sreće nije najveći pokretač ljudskih djela?” Pravo na sreću ne zastarijeva, kao ni pravo na zdravlje i ljepotu.

1. ULJE OD KAMILICE ZA LICE – Spravlja se tako da se 100 grama cvijeta kamilice namoči u 3/4 litra suncokretovog ulja i kuha 3 sata na pari. Nakon toga se procijedi. Tim uljem, umjesto kremom, mazati lice.

2. NEVENOVA KREMA ZA LICE – 20 grama cvijeta nevena pomiješati sa 50 grama nesoljenog maslaca i polagano grijati na temperaturi od 40-50 stepeni. Neven ne smije zagoriti. Dobivenu masu procijediti kroz gazu i dodati kašiku bademovog ulja i po 30 kapi etarskog ulja kadulje i lavande.

3. RUŽINA KREMA ZA LICE – uzeti 100 grama svježih ružinih latica, sitno ih nasjeckati i pomiješati sa 100 grama nesoljenog maslaca. Prethodno se maslac rastopi, a nakon miješanja sa ružinim laticama staviti u poklopljenu posudu i ostaviti 4 dana na tamnom mjestu. Masu grijati jedan sat i procijediti kroz gazu. Radi ljepšeg mirisa dodati neko etarsko ulje.
BORE-Dobro trljati slijedećim losionom koji je sastavljen od: 1 kafena kašika latica ruže, jedna kafena kašika cvjetova crnog sljeza, jedna kafena kašika cvjetova kamilice i 250 grama 70% ap. alkohola. Bilje potopiti u alkohol i držati 24 sata.

4. PJEGE I MRLJE NA LICU – Djelotvorna je tečnost dobijena iz crne rotkve. Svježu rotkvu nastrugati u čađšu jogurta i ostaviti da stoji preko noći. Nakon toga procijediti kroz krpu i tom tečnošću namazati lice. Poslije 15 minuta oprati mlakom vodom. Ako želite trajniji uspjeh, ponavljajte ovo 7-10 dana.

5. CELULIT – Celulit je bolest površinskog tkiva koja dovodi do hipertrofije, a u težim slučajevima završava se sklerozom tkiva. Nastaje zbog mnogih dešavanja u organizmu, a formira se u vidu malih sitnih potkožnih čvorića većinom oko bedara, bokova i trbuha. Koža izgleda zrnata, a ako se ne liječi postaje hrapava i tvrda. Teško je znati pravi uzrok nastanka celulita. o njemu je napisano mnogo, pogotovo o načinu njegovog izbjegavanja, ali je jedno sigurno: nikakve elektroterapije i masaže raznim aparatima nemaju efekta. Celulitu su posebno sklone osobe koje pate od hronične začepljenosti, bolesti jetre i neurotične su.
Najvažnije je uspostaviti ravnotežu tjelesnih funkcija. Jesti što više sirovog voća, a najbolji za celulit je ananas. Da se razumijemo: liječenje je dugotrajno. Od biljaka u grupu najdjelotvornijih spadaju surućica i korijen vinove loze. Kremu za lokalnu upotrebu možete spraviti ovako:
– alkoholni ekstrakt bršljena………………………..    10 kafenih kašika
– ekstrakt mažurana …………………………………..      1 kafena kašika
– lanolin…………………………………………………..    10 kafenih kašika
– vazelin…………………………………………………..    50 grama

6. ULJE ZA TRLJANJE
– ulje artičoke…………………………………………..     20 kafenih kašika
– ulje čempresa………………………………………..        5 kafenih kašika
Možete ga i sami spravtiti ako u određenu količinu maslinovog ulja stavite određenu količinu artičoke i čempresa. Pijte slijedeću čajnu mješavinu:
lipa………………………………………………………….       10 grama
vrijesak……………………………………………………            10 grama
surućica…………………………………………………..       10 grama
list jagode………………………………………………..       10 grama
mažuran…………………………………………………..       10 grama
kadulja…………………………………………………….       10 grama
narančina kora………………………………………….       10 grama

7. ISPUCALA KOŽA
Stavite 10 grama pupoljaka breze i 10 grama cvjetova kamilice da se kuha 2 sata u vodi, dodajte jednu kašiku maslinovog ulja i jedan komad pčelinjeg voska i ostavite da se kuha sve dok voda ne ishlapi. Toplo procijediti i mazati kožu.

Posted in: Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.