Sistem za cirkulaciju

srce-i-krvotokU ovaj sistem ubrajamo srce kao centralni organ krvotoka i sistem neprekinutih cijevi arterija, vena i kapilara. Arterije odvode krv iz srca do svih dijelova organizma a vene vraćaju krv iz tkiva u srce. Između njih se nalaze kapilari, najsitniji krvni sudovi u kojima dolazi do razmjene materija između krvi i tkiva. U ovaj sistem spada još i limfni sistem jer je limfa di­rektan proizvod krvi i njena cirkulacija zavisi o srčanom radu.

SRCE

Srce je šupalj mišić koji ima ulogu dvostruke pumpe i koji snagom svoje kontrakcije tjera krv kroz krvne sudove u sve di­jelove ljudskog organizma. Oko dvije trećine srca smješteno je na lijevoj strani prednjeg dijela grudnog koša, a oko jedne trećine se nalazi na desnoj strani. Razlikujemo takozvano desno srce koje istiskuje krv u pluća i takozvano lijevo srce koje istiskuje krv u ostale dijelove organizma. Srčana pregrada dijeli srce na lijevu i desnu polovicu a obje polovice se sastoje od pretkomore i komore koje razdvajaju i povezuju srčani zal­isci. Pri srčanom radu razlikujemo dvije faze:

  • sistola (grčenje srčanog mišića)
  • dijastola (opuštanje srčanog mišića).

Zdravo srce u stanju mirovanja ima 60-70 otkucaja u mi­nuti. Teško je oko 300 grama i veliko otprilike kao pest njego­vog vlasnika. Srce je obuhvaćeno mrežom žila i smješteno je u takozvanom osrčju.

Krvne žile čine sa srcem jedinstven i nedjeljiv sistem, a isprepliću cijeli organizam. Razlikujemo mali i veliki krvotok. Mali krvotok polazi od desne srčane komore preko plućnih ar­terija u pluća i preko plućnih vena natrag u srce u lijevu pretkomoru.Veliki krvotok polazi od lijeve komore preko aorte po cijelom tijelu i preko vena u donju i gornju šuplju venu i desnu pretkomoru. Aorta je najveći arterijski krvni sud ljud­skog organizma. Vene su krvni sudovi koji vraćaju krv u srce. Po pravilu, dvije vene prate arteriju tako da se ona nalazi između njih. Ovo nije slučaj samo kod najvećih vena gdje ar­teriju prati samo po jedna vena. Zid vena znatno je tanji od zida arterija i nema u sebi elastičnih vlakana. Sve vene spadaju u jedan od tri sistema a to su sistem gornje i donje šuplje vene i sistem vene vratarnice.

Posted in: Ljudski organizam

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.