Prehlada – hunjavica

prehladaNema tačnog opisa izraza “prehlada”. To je posljedica slabosti organizma jer sluznica i koža ne reaguju adekvatno na razne podražaje. Prehlade su najčešće na prelazu godišnjih doba a znaju biti neugodne pogotovo za slab i iscrpljen organizam.

Možda bi smo mogli eleganciju, pogotovo zimi, smanjiti na račun tople odjeće i obuće, jer su noge toplomjer za naš organizam. Nedostatak tjelesne topline, slaba cirkulacija su možda najveći krivci za dolazak prehlade. Hunjavica nastaje usljed nazeba, ukoliko se prije toga nije bilo u dodiru sa osobom koja je već ima, što govori da je zarazna.

Početak hunjavice obično izazovu mokre noge zato što postoji tijesna refleksna veza između kože na nogama do koljena i nosne sluznice kao i sluznice u nosno-ždrijelnoj šupljini. Ona je lako oboljenje ali je dosadna i pravi smetnje. U nosno-ždrijelnom prostoru osjeti se neodređeno škakljanje i draženje koje tjera na kihanje.

Ponekad se upali i spojnica oka pa se izlučuje previše sluzi a izlučuju se i veće količine tekućine iz nosne sluznice. Disanje kroz nos je otežano a može se pojaviti i povišena temperatura.

Šta i kako učiniti?

Hladna stopala grijati toplim kupkama a znojenje je osnova lječenja. Pri tome svako mora znati svoju granicu koju mu nameće srce i krvni optok. Znojenje se postiže toplim kupkama nogu uz dodatak eterskog ulja od eukaliptusa, nane ili bora a pijenje čajeva od zove, lipe i kamilice čine krug zatvoren.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.