Pankreas (Gušterača)

gusteracaNa gušteraču i bolesti tog organa teško je uticati lijekovima, jer jednostavno nema karakteristično vezanog lijeka za nju.

U gušterači se stvaraju složeni spojevi koji omogućavaju živim stanicama da obavljaju svoj metabolizam.

Upala gušterače teška je bolest, a može biti uzrokovana oboljenjem žučnih vodova, alkoholom, virusnim bolestima itd.

Povraćanje, malaksalost, jak bol u srednjem dijelu trbuha koji može da se širi ka sredogrudu i tako unositi zabunu, temepratura, mogu biti znaci upale gušterače.

UPOZORENJE: Ljekarska intervencija je neodložna. Tek kada akutna faza bolesti prođe, može se pristupiti liječenju prirodnim sredstvima (bilje, dijeta, homeopatski lijekovi).

Hronična upala se razvija iz akutne ili može biti prikrivena, od početka, a njene manifestacije su nejasne i najmanje se posumnja na takvu vrstu bolesti. Pravilna prehrana je osnov svakog liječenja, a veliku ulogu igra pri liječenju bolesti pankreasa, u stvari nezaobilazna je:
•  alkohol je najveći neprijatelj ovog organa, kao i masna, teška hrana.
– imela……………………………………………………..    15 grama
– mala kopriva…………………………………………..    25 grama
– rosopas žuti…………………………………………….    10 grama
– dupčac……………………………………………………    15 grama
– kunica……………………………………………………    15 grama
– djetelina lucerka……………………………………..    20 grama
Piti 2 puta po 3 dcl čaja dnevno. Ne sladiti.
Obavezni su vitamini A, B, C, E i P, zatim holin, inosotil. Dijeta je osnov, a kafa, alkohol, čokolada, meso, proizvodi od bijelog brašna, ne dolaze u obzir.
Od onoga što ne možemo naći u prirodnom obliku u našoj zemlji:
PAPAJA (CARICA PAPAYA) je od svih drugih, prirodnih lijekova možda najefikasnija za pomoć i liječenje kod bolesti pankreasa.
Dugogodišnje ne liječenje bolestu žuči može i te kako ugroziti pankreas i to moraju znati svi oni koji imaju kamence u žuči i doživljavaju tzv. “napade žuči”, zatim oni koji imaju hroničnu upalu žučne kese. O pretjeranom korištenju alkohola, nećemo ni govoriti.

HOMEOPATIJA:

nema se ni u ovoj oblasti naći mnogo toga kao efikasno. Vrijedi probati IRIS VERSICOLOR 3 x na svaka 4 sata po 1 dozu, ili možda KALI-JOD, ili samo JOD 6 x na svakih 6 sati po 1 dozu.
Za upotrebu ATROPIN-SULPHATA 4 x do 6 x obratite se profesionalnom homeopatu.
CARBO ANIMALIS 6 x, riješit će bolesnika bolova i nadutosti. Generalno se može propisati i MERCURI SOLUBILIS 6 x na svakih 6 sati po 1 doza.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.