Limfni sistem

limfni_sustavVeoma interesantan i važan sastavni dio čitavog žilnog sistema.U limfnim žilama se sakuplja limfa, a limfni sudovi vrše drenažu limfe, izlivaju je u venski sistem i na tom putu prolaze kroz limfne žlijezde. Limfne žlijezde su najčešće grupisane i nalaze se na stablu dovodnih i odvodnih žila a na­jveće grupacije se nalaze na vratu, u predjelu pazuha, trbuha i prepona. Sama limfa je bistra, viskozna tečnost i direktan je proizvod krvi.

Ova organska tečnost nalazi se u međućelijskim prostorima ili u limfnim žilama. Najveća limfna žlijezda je slezena, koja se nalazi u trbušnoj duplji sa lijeve strane iznad gornjeg dijela želuca a ispod lijevog rebarnog luka. U slezeni se stvara veliki broj bijelih krvnih zrnaca a ona još ima zadatak da razara istrošena crvena krva zrnca.

Limfne žlijezde propuštajući limfu zadržavaju sva strana tijela naročito bak­terije koje bivaju na poseban način uništene. Brzina kretanja limfe u limfnim sudovima je veoma mala pa je i deset puta manja nego brzina kretanja krvi u venama.

Posted in: Ljudski organizam

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.