Iritabilni kolon

grcevi-u-stomakuNeodređena bol u stomaku (abdomenu), zatvor ili proljev, pojava sluzi u stolici, nakupljanje gasova, mučnina. Ova sve učestalija grupa poremećaja ima više imena kao što su:

  • spazmatični kolon
  • inestinalna neuroza
  • iritabilni kolon.

Poremećaj funkcije kolona, uobičajena je manifestacija emocionalnih preživljavanja. No, krivac može biti i ono što u naše vrijeme postaje pomodarstvo. Dijeta za mršanje koju upražnjavaju milioni ljudi, pogotovo žena. Restriktivne dijete i upotreba kojekakvih uporno reklamiranih pomagala za mršanje, vode u nastanak poremećaja o kojem govorimo. Važno je isključiti eventualna organska oboljenja i tek tada pristupiti liječenju.

Od važnosti je uzimanje hrane u određeno vrijeme i liječenje depresije ili anksioznog stanja.
Dakle, potrebni su sedativi i spazmolitici (sredstva koja djeluju protiv grčeva). Naravno misli se na prirodne lijekove, a njih u biljnom svijetu ima dovoljno.

RECEPTI:

1.)
– matičnjak………….  25 grama
– valerijana………….   10 grama
– komorač…………..   10 grama
– nana…………….   10 grama
– laneno sjeme………..   15 grama

2.)
– korijen angelike………   10 grama
– kamilica…………..   10 grama
– sjeme lana………….   15 grama
– vodopija…………..   10 grama
– kim……………..   10 grama
– matičnjak………….   15 grama
– komorač…………..   10 grama

Supenu kašiku mješavine politi sa 3 dcl hladne vode. Ostaviti da stoji 1 sat i nakon toga grijati do ključanja. Hladiti Vz sata, procijediti i popioti. Piti 2 puta dnevno po 3 dcl čaja na dan.
Za one koji imaju probleme sa hijatalnom hernijom (kako narod kaže: želudčana kila), nema se šta posebno preporučiti. Jesti trebaju češće i u malim količinama, a liječenje se svodi na izbjegavanje podizanja tereta, izbjegavanje hrane koja se duže zadržava u želudcu, a što se lijekova tiče, preporučuje se upotreba preparata koji se uzimaju kod čira na želudcu.
Na kraju ovog poglavlja postaje jasno da način života, navike, ishrana, nazovi “užici”, direktno utiču na zdravstveno stanje svih organa propavnog trakta.
Ne može se kriviti niko drugi, jer trpajući godinama u želudac razne nitrite, emulgatore, aromatike, konzervanse, tzv. savremeni čovjek stvara izuzetno dobru podlogu za nastanak kojekakvih bolesti ne samo probavnog trakta. Ne želi se odreći ničega i pati ako mora biti disciplinovan.
Nemoćni su svi oblici liječenja ako ne želite pomoći sami sebi.

HOMEOPTAIJA

Lycopodioum 12 x ili Aloa 12 x za prvu pomoć.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.