Ciroza jetre

ciroza-jetreOboljenje koje je, na žalost, sve češće i u stalnom je porastu.
Kako tačno definisati šta je to?
Propadanje jetrinog tkiva i stvaranje vezivnog (fibroznog) tkiva sa promjenama na tzv. portnom sistemu i poremećajem krvotoka u jetri.
Hepatociti nepovratno odumiru, a jetra gubi funkciju sa nizom poremećaja koji se javljaju u cijelom organizmu.
To bi bila čisto narodna definicija, bez teških riječi i trčanja za preteškim opisima koji u suštini znače ono što je već napisano.
Važan elemenat koji treba da se zna je taj da se tip ciroze mijenja tokom vremena kod svih oboljelih. Mikronodulna, makronodulna, mješovita, su nazivi za stadij bolesti.

Bolest je i te kako ozbiljna i podmukla, jer velika rezervna snaga jetre zna učiniti i to da se krvnim testovima ciroza teško otkriva.

Slabost, umor, mršanje, problemi sa varenjem, nekada i povraćanje, proljev ili zatvor, neodređeni bolovi u trbuhu, mogu biti naznake bolesti. Žutilo se rijetko javlja u početnoj fazi, a mogu da se pojave kožne promjene, tzv. spajder-nevusi. Uzroci bolesti mogu biti:

  • alkohol,
  • hronični hepatitis,
  • dejstvo raznih toksina,
  • druge bolesti organizma.

U početnom stadiju bolest može trajati različito dugo, a nekada i godinama. Jetra je uvećana i tvrda, često bolna na dodir. Razvojem bolesti, javljaju se i drugi poremećaji kao što su avitaminoza, tremor (drhtanje ruku), otekline na donjim extremitetima, ascites (voda u trbuhu), trombocitopenija (nedostatak dovoljnog broja trombocita), slezena se obično uveća, a kod muškaraca može doći do atrofije testisa. Opasnost predstavlja krvarenje iz jednjaka ili želudca. Uslijed smanjene opšte otpornosti organizma, često dolazi do ozbiljnih infekcija.
Alkoholna ciroza jetre je u svom početnom stadiju “možda” izlječiva bolest, a prvi i osnovni uvjet za liječenje je prestanak uzimanja alkohola. Koplja će se lomiti zbog ovakvog pisanja, no i protivnici ovakvog stava znaju da se to može.
I pored napretka farmacije i medicine, zvanična terapija ciroze jetre slabije je efikasna. Zašto? Zaboravili su prirodu, zaboravili su prirodne procese, moć prirode i njenu ljekovitost. Tačno jeste da je terapija komplikovana, no nije osuđena na liječenje koje predstavlja, u stvari, liječenje komplikacija ciroze jetre. One su brojne. Do danas je ostala neriješena zagonetka kako i zašto samo određeni broj (procenat) hroničnih alkoholičara oboli od ciroze jetre. Teorije su brojne, ali ni jedna nema čvrsto uporište.

BILIJARNA CIROZA

Primarna bilijarna ciroza je hronična bolest jetre   (destruktivni   holangitis-upala   žučnih
puteva), koja se ogleda kao holestoza (zastoj žuči). Bolest je podmukla i obično se javlja kod žena. Teško se liječi, a neka se zna da nikakvi holeretici i holagogna sredstva ne dolaze u obzir.

RECEPTI:

ALKOHOLNA CIROZA – CIROZA ALKOHOLIČARA
Uslov za bilo kakav pokušaj liječenja je prestanak uzimanja alkohola. Smjernica liječenja je i to da se bolesnik javio na vrijeme, tj. u kom stadiju je bolest.
– djetelina lucerka……………………………………..    20 grama
– sikavica………………………………………………….    20 grama
– Hydrastis………………………………………………..    20 grama
– petrovac…………………………………………………    15 grama
– kunica……………………………………………………    15 grama
– maslačak………………………………………………..    15 grama
– kantarion………………………………………………..    15 grama
– Frangula…………………………………………………    10 grama
– kopriva…………………………………………………..    20 grama
– imela……………………………………………………..    10 grama
– trava iva…………………………………………………    10 grama
ili
– sikavica………………………………………………….    20 grama
– djetelina lucerka……………………………………..    20 grama
– petrovac…………………………………………………    15 grama
– nana………………………………………………………    15 grama
– kantarion………………………………………………..    20 grama
– kopriva…………………………………………………..    20 grama
– imela……………………………………………………..    10 grama
– rosopas žuti……………………………………………    10 grama
– Hydrastis……………………………………………….    20 grama
– matičnjak……………………………………………….    20 grama
4 supene kašike mješavine politi sa 1 litrom hladne vode. Ostaviti da stoji preko noći (7-8 sati). Nakon toga grijati do ključanja i ostaviti da se hladi 1 sat. Procijediti. Popiti u toku dana. Čaj ne sladiti.

Što se čajnih mješavina tiče, preporuka je:
– sikavica………………………………………………….    20 grama
– Hydrastis……………………………………………….    20 grama
– Combretum allum……………………………………    10 grama
– Chrysantelum americanum ……………………. .    10 grama
– petrovac…………………………………………………    10 grama
– kopriva…………………………………………………..    20 grama
– imela……………………………………………………..    10 grama
– trava iva…………………………………………………    10 grama
– kunica……………………………………………………    10 grama
– slatki korijen…………………………………………..    10 grama

Oblozi u području jetre (spolja) načinjeni od:
•    list rosopasa,
•    list bokvice i
•    list kunice.

U jak čaj od pomenutog bilja staviti list kupusa da stoji 1 sat. Nakon toga izvaditi ga iz čaja, na njega staviti pregršt kuhanog pomenutog bilja i to položiti na tijelo, tj. ispod desnog rebarnog luka. Oblog držati 15 minuta.

Tinkture na bazi alkohola nisu preporučljive. Spravlja se i pije svjež sok načinjen od bilja koje se svježe cijedi uz pomoć mašine za mljevenje mesa:
– imela……………………………………………………..    10 grama
– matičnjak……………………………………………….    30 grama
– bokvica………………………………………………….    50 grama
– kopriva………………………………………………….    60 grama
Pije se dnevno dva puta jedna kafena, tj. čajna kašika. Sokove možete sačuvati za zimu i jesen tako što ćete u njih dodati par kapi 70% ap. alkohola.

HOMEOPATIJA

Za probleme sa jetrom u homeopatskoj apoteci postoje karakteristični lijekovi, ali kod alkoholičarske ciroze prije svih i na početku se daje NUX VOMICA. Potenca nije toliko bitna, D 12 ili neka približna, nije to najbitnije, važno je dati Nux Vomicu. Iza toga slijede: Carduus D 2, Chelidonum D 2 i Hydrastis D 2.
Naravno, tu je i Echinacea D 4 ili D 6, kao nezaobilazni pratilac svih dešavanja.

Komentari homeopata su različiti. Čuđenje, sumnjičavost, zbunjenost. Gospodo, dovedite u
red snagu jetre i sistema koji je pao, pa tek onda radite sa konstitucijom. Ciroza je bolest gdje liječenje konstitucijskim lijekom odmah i bez posmatranja površine vodi neuspijehu. Ova bolest je kovitlac koji vrti organizam u pogrešnom smjeru, a vaše je da to zaustavite ako ste u stanju, pa tek onda da razmišljate o konstitucijskom lijeku.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.