Čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu

cir-na-zeludcuZašto neke osobe obolijevaju od čira, a druge ne, još je jedna od zagonetki medicine. Sigurno je samo to da je bolest masovna i da se istinski uzrok nastanka još nagađa.

Stres, slaba prokrvljenost, višak kiseline, loša i nekontrolisana ishrana, upotreba raznih lijekova, pa evo sada i Helvcobacter Pvlori, neki su od mogućih uzročnika nastanka čira. Koji li je uzrok, ili treba da se iskombinuje više poremećaja, ostaje mala tajna. Čitajući razne medicinske knjige ili časopise, mogli ste se uvjeriti kako ljekari specijalisti sa sigurnošću i uvjere-nošću govore o nastanku čira na želucu i duodenumu. Ne dao Bog da im neko kaže da griješe. Što je sada? Sve prijašne teorije, tako brzo je potopila Helvcobacter Pylori, koja se okrivljuje za sva dešavanja u želucu i crijevima.

U želucu postoji enzim koji služi za varenje proteina i naziva se pepsin. Njega aktivira hlorovodonična kiselina koja se uvijek nalazi u želučanom soku. Kombinovana akcija pepsina sa kiselinom ponekada nagrize želučani zid izazivajući čir.

Peptički čir obično je kružnog oblika i javlja se na   ružičastoj   i  glatkoj   oblozi  želuca  ili dvanaestopalačnog crijeva, kao bjeličasta rupa u obliku malog kratera okruženog ružičastom ivicom.
Cirevi mogu biti manje ili više duboki, a prečnik im je različit i ide od onih najmanjih, jedva primjetnih, do onih koji mogu biti prilično veliki.

Hronični čirevi traju mjesecima i godinama o čemu odlučujemo mi sami, tj. naše navike i način života.
Najčešći simptom (znak) čira na duedenumu (dvanaestopalačnom crijevu) je povremeni, potpuno intenzivni bol koji može biti lokalizovan u epigastrijumu (želučana vrata), a može se širiti u pravcu desnog rebarnog luka, ka desnom bubregu, pa čak i u desno plućno krilo. Rijetko se bol osjeća niže pupka i u dijelovima blizu čira. Jačina bola nije takva da je nepodnošljiva, no stvara nemir i strah, pogotovo ako je udružena sa mučninom. Prazan želudac je kritičan trenutak, te stoga bolesnici osjećaju ogromnu glad i lakše im je kada jedu.
Nekada simptomi nestanu, iako se ništa nije radilo na liječenju, te pacijenti duže vremena nemaju bolova. Na žalost, proljeće i jesen rezervisani su za čir.
Čirevi želuca nemaju preciznu šemu javljanja. Kod nekih bolesnika bolovi je javljaju poslije jela, kod nekih nije tako. Simptomi mogu biti nejasni i stvarati neodređene tegobe. Generalno, ulkusi želudca mogu reflektovati bol u predjelu želuca, bol u žličici sa širenjem u lijevo ili čak sa širenjem ka lijevom bubregu. Stolice su promjenjljive i smjenjuju se proljevi i tvrda stolica. Bolove u trbuhu mogu izazvati različiti uzročnici, a javljaju se i kao posljedica bolesti drugih organa, kao što su pankreas (gušterača), žučna kesa, žučni putevi, crijeva.
Dijagnostikovanje je od presudnog značaja i ono se ne zasniva samo na opisanim simptomima, nego mora imati i potvrdu u rentgenskom ili endoskopskom pregledu (uvođenje u želudac savitljive cijevi sa optičkim vlaknima).
Dugotrajni čirevi vremenom nagrizaju razne slojeve želučanog zida, pa tako napadnu i druge organe, kao što zna biti slučaj sa jetrom ili pankreasom. Opasna po život je perforacija čira (prsnuće), ali isto tako opasno je i krvarenje.
Treba imati na umu da najveći broj bolesnika osjeti vidno poboljšanje kada izbjegava kafu, alkohol i duhan.
Kofein izaziva želudac na povećano lučenje sokova, pa time i hlorovodonočne kiseline. Sreća je da organizam proizvodi zaštitne agense kojeg luče želučane žlijezde i tako se stvara odbrambena barijera. Da nije toga, na kraju bismo svarili vlastiti želudac.
Teško je, tačno opisati mehanizam štetnog dejstva duhana na želudac koji je već ugrožen postojanjem čira, ali duhan je definitivno štetan. Lijekovi kao što su poznati aspirin, anti-reumaticii analgetici imaju negativno dejstvo na ljude sa ulkusnom bolešću, a postoji opasnost od pojave krvarenja.
Osnovni cilj svake terapije trebao bi biti usmjeren na olakšavanje bolova, ubrzanje ozdravljenja i spriječavanje recidiva (vraćanja bolesti).
Koliko puta ponoviti da je ishrana presudna u liječenju ulkusne bolesti? Postoje namirnice (povrće, voće) koje ublažavaju simptome izazvane čirom. Sok slatkog kupusa pruža zaštitu i liječi, ali kuhani kupus nema nikakvog dejstva, osim što dobro namuči želudac.
Tzv. vitamin U, jedan je od sastojaka soka sirovog kupusa i definitivno je potvrđeno da ima blagotvorno dejstvo na ulkusnu bolest. Vitamin U pojačava otpornost sluznice koja oblaže jednjak, želudac i dvanaestopalačno crijevo.
Sok sirovog krompira zna napraviti čudo za kratko vrijeme.
Ne bi bilo fer ne pomenuti korištenje cinka u liječenju čira. Cink je važan element koji se kao i hrom, jod, magnezijum i selen, u ljudskom organizmu nalazi u tragovima. Međutim, on je nosilac nekih osnovnih funkcija organizma. Kod ulkusne bolesti sa drugim lijekovima ubrzava ozdravljenje i štiti od recidiva.

RECEPTI:

1.)
– korijen gaveza…………………………………………      20 grama
– slatki korijen…………………………………………..      20 grama
– korijen koprive……………………………………….      20 grama
– korijen čička…………………………………………..      20 grama
– troskot…………………………………………………..      20 grama
Supenu kašiku mješavine kuhati 5 (pet) minuta u Vi litra vode. Hladiti jedan sat. Procijediti. Popiti u toku dana.

2.)
– bokvica………………………………………………….    15 grama
– cvijet nevena…………………………………………..    15 grama
– kunica……………………………………………………    10 grama
– matičnjak……………………………………………….    15 grama
– list oraha………………………………………………..    10 grama
– kantarion………………………………………………..    15 grama
– slatki korijen…………………………………………..    15 grama
– kopriva…………………………………………………..      5 grama
Supenu kašiku mješavine politi sa 3 dcl. Kipuće vode. Poklopljeno hladati 1 sat, procijediti i piti. Ne sladiti. Piti 3 puta po 2-3 dcl čaja na dan.

3.)
Piti ujutro i uvečer, u trajanju od 20 dana po fildžan iscjedenog soka od:
– kupus…………………………………………………….    1/2 fildžana
– krompir………………………………………………….    1/2 fildžana

4.)
– sok nevena……………………………………………..     1 fildžan
– sok korijena gaveza…………………………………     1 fildžan
– sok bokvice…………………………………………….     1 fildžan
– sok kunice………………………………………………     1 fildžan
– sok rosopasa…………………………………………..     1/2 fildžana
– sok kupusa……………………………………………..     1 fildžan
– sok matičnjaka………………………………………..     1 fildžan
Pomiješati sa xh do 1 kg meda. Dobro izmješati. Uzimati 2 puta po jednu kafenu kašiku. Lijek je pokazao dosta pozitivnih efekata u liječenju čira na želudcu i duodenumu.

5.)
Lijek koji kod onih upornijih mijenja stanje na bolje spravlja se na slijedeći način:
– 4 lista debele koke (Sedum spectabile)
– 3 svježa lista čuvarkuće
Kuhati u 3 dcl vode dok ne uvrije na pola. Ohladiti, procijediti i popiti. Piti tri puta po 1,5 dcl. Najbolje je skuhati 3 doze odjednom.

6.)
– cvijet nevena…………………………………………..    10 grama
– piskavica………………………………………………..    10 grama
– troskot……………………………………………………    10 grama
– list oraha………………………………………………..    10 grama
– zova………………………………………………………    15 grama
– rusomača………………………………………………..    15 grama
– islandski lišaj………………………………………….    10 grama
– matičnjak……………………………………………….    20 grama
Spravljati i upotrebljavati kao pod brojem 2.

PREPORUKA

– korijen gaveza…………    10 grama
– korijen čička………….    10 grama
– slatki korijen………….    10 grama
– bokvica………………………………………………….    15 grama
– neven…………………………………………………….    15 grama
– list oraha………………………………………………..    10 grama
– kunica……………………………………………………    10 grama
– rosopas žuti…………………………………………….      5 grama
– matičnjak……………………………………………….    15 grama
– islandski lišaj………………………………………….    10 grama
Dvije supene kašike mješavine politi sa 8 dcl hladne vode. Ostaviti da stoji 5-6 sati (najbolje preko noći), a zatim grijati do ključanja. Ne smije kuhati. Hladiti Vi sata Procijediti i piti. Uz čaj uzimati 20 dana sokove sirovog kupusa i krompira.
Naravno, cink i vitamini B kompleksa su dio terapije, a sve će biti bez uspjeha ako se ne odreknete, za vrijeme liječenja, alkohola, kafe, prženog mesa, konzerviranih proizvoda i drugih štetnih ugodnosti. Individualna dijeta je presudna, tj. Svaki bolesnik ponaosob treba sam sebi odrediti šta i koliko jesti, jer ima mnogo bolesnika kojima ne godi čak ni mlijeko.

HOMEOPATIJA

Liječiti čir homeopatskim lijekovima, sam na svoju ruku, teško ko može. Za takvo što obratite se profesionalnom homeopati.
Bolove, grčeve, nesanicu usljed bolova, poremećenu stolicu, možete izvaredno ukloniti homeopatskim lijekovima. Priuštite sebi u ovakvoj situaciji spoj fitoterapije i homeopatije i bit ćete prezadovoljni postignutim rezltatima.
Colocvnthis D 6 ili D 12 je lijek izbora za grčeve i bolove, sa nagonom za povraćanje.
Magnezijum phosphoricum D 6, učinit će da vam lice bude ozareno, a tijelo zadovoljno kao da čir i problemi ne postoje.
Oznaka D 6 upućuje na to da lijek uzimate tri puta na dan, a D 12 dva puta na dan.
Peče li vas u trbuhu i imate osjećaj da sve gori, Arsenicum album D 12 je najbolji ljekar.
Ne zaboravite, spojite fitoterapiju i homeopatiju, odredite sebi dijetu i uspjet ćete.
Ako imate pekuće bolove i povraćate poslije jela, ne podnosite meso i godi vam toplo mlijeko, spremite se za lijek koji homeopati nazivaju GRAPHIT (Graphites).
Čuli ste, nadam se, za one koji kao podstanara ugošćuju čir na dvanaestopalačnom crijevu i zbog njega često ustaju noću, iz kreveta, da bi jeli. Ne podnose crveni luk, a bol ih podsjeća na bol žučne kese ili desnog bubrega. Takvima će Lycopodium D 6 pomoći više nego zamišljaju.
Sodu bikarbonu izbjegavati što se može više, jer efekat je suprotan ubjedenjima.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.