Bolesti kože

kozaNa osnovu građe i zadatka kože, može  se zaključiti da su mnoge kožne bolesti povezane sa promjenama u cijelom organizmu, ali ima i takvih koje su ograničene samo na kožu, a njihovi izazivači su najčešće vanjski činioci.

Kada koža ne obavlja svoju funkciju, čovjek umire već za nekoliko sati, mnogo prije nego kada bi mu izvadili želudac i crijeva.

Trećina sveukupne krvi u čovjeka nalazi se u kapilarima kože. Površina kože u odraslog čovjeka iznosi oko 2 kvadratna metra, pa je to jedan od najvećih organa ljudskog organizma.

Kvadratni centimetar kože sadrži približno tri miliona stanica. Za primjer-u jednom kvadratnom centimetru kože ima 10-15 dlaka, 12-15 lojnih žlijezda i 90-120 znojnih žlijezda, a o kapilarima i brojnim živcima da i ne govorimo.

Koža je neka vrsta antene jer prima i odašilje razne zrake, a zanimljivo je da čovjek poslije sunčanja bolje vidi i čuje, što je utvrđeno i prezentirano u mnogim medicinskim časopisima.

Kozmetika je stara koliko i čovjek i brine se za ljepotu ali i poljepšanje. Postoji kozmetika koja je za kožu korisna, ali i ona koja joj šteti. Ako želimo njegovanjem kože pomagati sebi, onda su dozvoljena samo biološka sredstva.

Bolesti kože se mnogobrojne i raznovrsne, tako da je njihovo liječenje i tačno postavljanje nekada problem. Postavljanje dijagnoze treba da vrši samo ljekar specijalista. Problematična dijagnoza, a samim tim i neispravna terapija, dovode i kod nekih lakših oboljenja do komplikacija i težeg izlječenja. Neke kožne bolesti su naslijedne i neizlječive, mogu se samo ublažiti i spriječiti njihove komplikacije. Liječenje mnogih kožnih bolesti je dugotrajno i zahtijeva strpljenje i upornost.

Posted in: Bolesti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.