Bolesti jetre i žučne kese

jetraJetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu i ima poseban uticaj na organe i organske sisteme. Tradicionalna kineska medicina polaže posebnu pažnju na jetru i tvrdi da je ona centar mnogih dešavanja, što je savremena medicinska nauka i potvrdila.

Ona je filter-čistač, skladište krvi, vitamina, potisnute ljutnje, bijesa i emocija. Igra zaštitnu ulogu, a kada oboli utiče na čitav organizam, pa tako često i na psihičko stanje. Pored napretka, novih aparata , analiza, jetra je i dalje nepoznanica, a kako i ne bi bila kada je najveća i najjača laboratorija na svijetu.

Bolesti “crne džigerice” su brojne, sve učestalije, ne rijetko teške za liječenje.
Kako i koliko se može uticati na bolesnu jetru, tj. na uzroke bolesti?
Način života, profesija, navike, nasljedne predispozicije i niz drugih faktora stvaraju pogodno tlo za nastanak nekih bolesti jetre. Pristup liječenju zahtijeva izuzetan oprez kako od ljekara-terapeuta, tako, još više od bolesnika. Neminovne su, ali često najteže promjene navika, disciplina i odricanje.

Ako je za ljudski organizam mozak predsjednik, onda bi jetra sa pravom bila premijer. Sve što jedemo, pijemo, udišemo i mislimo, prolazi kroz jetru. Jeste, čak i ono što mislimo, jer prisutna ljutnja ostaje u jetri. Koliko je puta stres, bijes, ljutnja bila uzrokom žučnih kolika (napada žuči). I ako je izdržljiv organ, sa hepatocitima skupljenim u oko 70.000 režnjiča, nije svemoćna.    Služit će nas izvrsno ako smo spremni pružiti joj ono što je normalno i skromno. Razmišljajte o jetri kao o dami koja ne podnosi koje-kakve mirise, nizak kvalitet hrane, loše društvo, a loše društvo za nju su alkohol, duhan, masnoće. Upotreba sintetskih lijekova za liječenje bolesti jetre po jednima je neophodna i korisna, a po drugima skopčana sa nizom polemika i može pogoršati osnovnu bolest. Nećemo raspravljati niti o jednom, niti o drugom stavu. Tamo gdje su sintetski lijekovi zaista neophodni i imaju evidentne pozitivne rezultate, treba ih upotrijebiti. To ne znači da pokušavati na slijepo, pretpostavljati, kockati se, ima opravdanje.

Šta to sve našu smede-crvenu, glatku i prhku damu može izbaciti iz kolosijeka?

Hrana, alkohol, duhan, razni toksini, virusi, amebe, bakterije, lijekovi i bolesti drugih organa, na listi su rizika. Uživanje konzervirane i suhomesnate hrane, hrane koja je masna i teško probavljiva, te puna raznih emulgatora, boja, aroma, konzervansa, postavlja nas u poziciju samo-trovača gladnih i nezasitih očiju, željnih užitaka koji na kraju isuviše koštaju. Pokušajte sebe zamisliti u prostoriji bez prozora, a puna je crnog, masnog dima, a prljava voda vam do grla. Koliko biste izdržali?

Farmaceutika jeste napredovala, postala moćna, ali na žalost ogromna je lista lijekova koji su štetni za jetru bilo da je zdrava ili bolesna. Postoji određeni procenat osjetljivih ljudi kod kojih pojedini lijekovi izazivaju teže ili lakše oštećenje jetre, što ne ovisi o dozi lijeka.    Hronični bolesnici uzimajući duže vremena propisane lijekove unište svoju jetru htjeli to ili ne.

Rizik predstavljaju:

  • sredstva protiv bolova (analgetici),
  • antibiotici (eritromicin, tetraciklin),
  • jaka   sredstva   za   umirenje   (sedativi, psihotici),
  • neki   lijekovi   protiv   povišenog   krvnog pritiska,
  • lijekovi protiv šećerne bolesti,
  • niz drugih preparata.

Strada li jetra, vremenom strada i cijeli organizam, jer dolazi do promjena direktno ili indirektno izazvanih dešavanjima u jetri.

Nema specifičnog hemijskog lijeka vezanog za bolesti jetre. Najgore i najbolje od svega je što sve prolazi kroz našu jetru.

U svijetu bilja postoje, hvala Bogu, mnogi korisni sastojci koji kada se znalački ukomponuju donose dobre rezultate.

Sve je više dokaza da je pogrešno tvrditi da su najpogodniji univerzalni preparati, tj. isti preparati kod iste bolesti jetre za sve bolesnike. Svi mi smo individue same za sebe i nijedno stanje jednog organizma nije isto kao kod nekog drugog. Ipak za nuždu i prijeku potrebu, do dolaska boljih i zdravstveno prosvjećenijih vremena, trebaju se davati oni opšti recepti za spravljanje preparata. One koji ne znaju, treba naučiti, a one koji znaju treba podsjetiti koji su i kakvi su lijekovi za oboljelu jetru. Početi ćemo sa holagognim i holeretičkim sredstvima o kojima vladaju različita mišljenja.

Holeretici su lijekovi koji povećavaju stvaranje žuči u jetri, dok je holagog lijek koji pomaže i pojačava oticanje žuči u dvanaestopalačno crijevo. Jetra neprestano stvara žuč koja iz nje otiče ili direktno u duodenum ili u žučnu kesu, gdje biva koncentrovana i po potrebi ponovo ubačena u duodenum (dvanaestopalačno crijevo). Holeretici dreniraju žučne puteve unutar jetre i spriječavaju zastoj žuči, te eliminišu svojim dejstvom (indirektno) razne toksine. Kod nekih bolesti jetre sa ovakvim lijekovima treba biti oprezan.

Holagogna sredstva su ona koja djeluju na kontrakciju žučne kese i Odijevog sfinktera (mišič stezač). Imaju nepobitno korisno dejstvo kod upale žuči, akutnog hepatitisa i si.

Fitoterapeuti samozvani ili po malo školovani moraju znati kada ih treba, a kada ne treba davati i preporučivati bolesnicima. U suprotnom napravit će više štete nego koristi.

Prirodni hepato-protektivi su sredstva ili lijekovi koji štite jetru od toksina i drugih bolesnih promjena. Najprihvatljiviji i najaktivniji se nalaze u bilju.

Silimarin (silibin), vitamin B 13 (orotska kiselina) i B 15 (pangaminska kiselina), amino-kiseline, polisaharidi, minerali.

Još jednom, nauka je nakon dugo, dugo vremena, dokazala da je narodno razmišljanje o upotrebi surutke kao lijeka kod bolesti jetre veoma opravdano i ispravno. Zašto? Najviše vitamina B 15 nalazi se baš u surutki, a taj vitamin pravi je zaštitnik jetre. Konačno “nevjerne    Tome” mogu u naučnom časopisu uvjeriti sebe da je surutka dobra kod raznih bolesti jetre.    Jedino to što treba je da se prije upotrebe malo, ali samo malo prokuha, ali ako je spravljate u svom domu, ni to nije potrebno.

Postoje pravila od kojih se ne smije odstupati kada je u pitanju prirodno liječenje jetre.

  1. Dijeta (ne restriktivna i ne suviše stroga),
  2. pravilan režim rada i odmora,
  3. uzimanje biljnih čajnih mješavina, biljnih sokova i svježih sokova voća i povrća,
  4. uzimanje vitamina B 13, B 15, C i A,
  5. stavljanje određenih obloga u području jetre (spolja).

Nekadašnje stroge dijete pokazale su se kao loše rješenje i treba ih izbjegavati, kao što treba izbjegavati alkohol, pojedine lijekove, kafu i jake začine.

Broj biljaka koje sa većim ili manjim uspjehom mogu da se upotrijebe za liječenje, veliki je, al je broj onih za koje je konkretno dokazano da pomažu, mali. Još je u davna vremena tzv. medicina znakova tvrdila da su Chelidonium (rosopas), Taraxacum (maslačak) i neke druge biljke u stanju da pomognu bolesnoj jetri i žučnoj kesi. Vjekovima poslije, mi smo, eto, praveći se pametnima i sujetnima izgubili niz korisnih savjeta o bilju i njegovoj moći.

Ne smije se zaboraviti da je priroda gospodar čovjeka. Bilo kako bilo, treba izdvojiti:

  • sikavicu (Sylubum carduus Marianum),
  • slatki korjen (Glycyrrhiza glabra),
  • artičoku (Cynara scolymus),

bilje koje je mnogo upotrebljavano u savremenoj Evropi i Sjevernoj Americi, dok se opet Kinezi i Japanci uzdaju u SCHIZANDRU i BUPLEARUM.

SIKAVICA (SYLUBUM) – Trn Svete Marije, oslobod, badelj i kako je sve ne zovu, nazivi su za biljku visoke terapeutske vrijednosti. Na oko neugledna, bodljikava i nezanimljiva. Područje dejstva je masna infiltracija (steatoza), hepatitisi, ciroza.

Brojne hemijske komponente kao što su flavoni i flavo-lignini, čine biljku zaštitinikom jetrinih ćelija, a od svih njih najinteresantniji je spoj kojeg zovu Silimarin (flavoni čine jednu grupu koja se tako naziva).

 

 

 

LABORATORIJSKI TESTOVI I EFEKTI SIKAVICE

 

 

1. Redukuje akciju hepato-toksina, pogotovo CARBON-TETRACHLORIDA, THIOACE-TAMIDA, L AMANITINA i PHALLOIDINA.

2. Ima moć da redukuje tzv. prolongirano Hexobarbitalno spavanje produkovano od strane CARBON-TETRACHLORIDA.

3. Prevencija inhibicije hepatičkog metabolizma P-OXYPHENYLPYRIVIC kiseline, koja se isključivo metabolizuje u jetri za degradacije TYROSINA.

4. Štiti jetru od lezija i snižava nivo enzima ALT, AST, SDH pri bolestima kao što su hepatitisi.

5.  Spriječava preveliku akumulaciju triglicerida u jetri.

6. Vrši supresiju svih neželjenih dejstava etanola na jetru, uključujući i mitohondrijalne promjene.

7. Kod trovanja phalloidinom i L amanitinom (gljiva Amanita phalloides), biljka je pokazala pozitivne efekte, a dokazano je da spriječava penetraciju i vezanje toksina za neke ćelijske receptore na ćelijskoj membrani.

8.  Blokira hepato-toksične efekte nekih virusa.

Vršeni su testovi sa krvnom plazmom, praćene promjene na ćelijskoj membrani kao i aktivnosti ALT, AST, LDH, GGT, AP i BROME-THALEINA.

U ispitivanjima se išlo čak do toga da su provjeravane aktivnosti gama, beta i alfa globulina, imunoglobulina igA i igG.

Dobrovoljci su tretirani silimarinom u trajanju od jednog mjeseca, a bilo je oboljelih od degenerativnih jetrenih promjena, pa sve do onih sa hroničnim agresivnim hepatitisom. Došlo je do subjektivnih i objektivnih poboljšanja kao i laboratorijska dokazanost vraćanja enzimske aktivnosti u normalne granice.

Terapeutske indikacije:

  • toksičko-metabolitičke  bolesti  jetre uključujući alkohol i lijekove,
  • akutni virusni hepatitis,
  • hronični agresivni i perzistentni hepatitis,
  • degenerativne promjene,
  • ciroza jetre.

Najvažnije je da prognoze bolesti mogu biti bolje, ali isto tako treba imati na umu da sve ima svoje granice kojih moramo biti svjesni. Medicina je bez i jednog opravdanog razloga zanemarila koristan lijek.

   SLATKI KORIJEN – važno terapeutsko sredstvo širom   svijeta.   Glycyrrhizin   je   jedan   od mnogobrojnih sastojka ove biljke. U Sjevernoj Americi, Japanu i zapadnoj Evropi koristi se protiv hroničnog hepatitisa i ciroze jetre.

1. Glycyrrhizin poboljšava proteinsku sintezu u jetrinim ćelijama, povećava stvaranje anti-tijela, a naročito je važno što pozitivno utiče na stvaranje interleukina I,

2.  u stanju je da inaktiviše virus herpes simplexa,

3.  kod virusnog hepatitisa smanjuje nivo aktivnosti serumskih transaminaza,

4. koristi se kao preventivno sredstvo protiv pojave ili za slabljenje post-transfuzionih hepatitisa.

   ARTIČOKA (Cynara) sadrži niz djelotvornih elemenata koji vrše drenažu jetre, potpomažu lakše oticanje žuči, smanjuju postotak masnoće, a u stanju su da podstaknu hepatocite na replikaciju. Biljka je izvrsno sredstvo za liječenje masne infiltracije jetre i povišenog nivoa holesterola u krvi.

Da bi ovaj prošireni opis bio potpun, ostaje da u najkraćim crtama objasnim kako jetra igra važnu funkciju u zaštiti organizma.

Tzv jetreni sinusi obloženi su Kupferovim ćelijama, a one su izuzetan filter za bakterije, jer ih procesom fagocitoze doslovno proždiru i tu bude uništen najveći broj bakterija. Poraste li broj bakterija, raste i broj Kupferovih ćelija. Impresivno.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.