Bolesti dojki

zenske-dojkeUčestalost tzv. “ženskih bolesti” raste ne obazirući se na napredak medicine. Kako medicina napreduje, tako se neke norme življenja spuštaju stepen po stepen. Šta da se radi? Rješenje za neke bolesti je u nama samima. Kojekakve terapije protiv začeća, razna pomagala, umeci, sredstva za ličnu higijenu puna opasnih hemikalija, mogu biti uzrokom ženskih bolesti.

Ženi je namjenjena jedna od najuzvišenijih uloga koja se uopšte može desiti ljudskom rodu. Potomstvo, potom nježnost, blagost, ali ne bismo bili ono što jesmo da i tu nismo umješali prste. Kroz generacije uspjeli smo štošta promijeniti, ali ka negativnom.

Svaka žena bi morala znati koliko su važni redovni ginekološki pregledi, ali mnoge zaborave na važnost pregleda dojki.

Nakon 25-te godine života samopregled dojki treba postati navika. Kada to činiti? Obavezno nakon menstruacije, odnosno od petog do desetog dana, kada nisu otečene.

Dojke se sastoje od vezivnog i masnog tkiva i imaju oko dvadeset tzv. žljezdanih režnjeva, odnosno skupina mliječnih žlijezda i izvodnih kanala koji završavaju na bradavici. Glavni zadatak dojki je proizvodnja mlijeka.

Ovo je hormonski ovisan organ. Pod uticajem spolnih hormona (estrogen i progesteron), koje izlučuju jajnici, počinje razvoj dojki u pubertetu. Velike promjene zbivaju se tokom trudnoće i dojenja, kada se pored pomenutih hormona izlučuje u većim količinama hormon hipofize prolaktin. Prolaktin služi za proizvodnju mlijeka tokom dojenja. Kod mladih žena žljezdana masa veća je od masne. S prolaskom godina odnos se mijenja. Tako su i poremećaji kod mladih žena drugačiji.

Fibroadenomi su češći, a kod onih preko 35 godina su ciste. Fibroadenom je lako prepoznati. Pod prstima se osjeća kompletna, elastična masa koja je pokretljiva i oštro je ograničenih rubova. Mogu se otkriti samopregledom. Obavezan odlazak ljekaru.

Ciste mogu biti posljedica začepljenja mliječnog kanala ili povećane količine estrogena u prvih 15 dana ciklusa (hiper plastične ciste). To su kapsule ispunjenje tekućinom, tačnije okrugle kvržice koje su mekane, mekanije od fibroadenoma. Treba ih redovno kontrolisati.
Mastitis je upala izvodnih kanala i javlja se u prvim nedjeljama dojenja. Dojka je tvrda i otekne, a iz bradavice može izlaziti i gnoj. Boli i na lagan dodir. Ne liječi li se, može se formirati apsces.

SAMOPREGLED
1.     Stati pred ogledalo, podignuti ruke iznad glave. Vidjeti jesu li dojke simetrične, ima li udubljenja ili promjena na boji kože ili bradavicama.
2.     Nježno pritisnite bradavice i vidite da li ima iscjetka.
3.    Leći na leđa. Stavite lijevu ruku ispod glave. Ispruženim prstima desne ruke kružnim pokretima opipaje unutarnju polovicu dojke (lijeve) odozgo prema dole i od vanjske strane ka unutrašnjoj.
4.     Na isti način postupati sa desnom dojkom.
Fibroadenom i formiranu cistu nema smisla liječiti biljem. Homeopatski lijekovi mogu napraviti pomak na bolje, no najbolja je česta kontrola i ljekarska preporuka.
Mastitis se može izvanredno liječiti herbalno-homeopatskom kombinacijom.
Oblozi načinjeni od jakog čaja spravljenog od:
•      Calendula (neven)
•      Hypericum (kantarion)
•      list bijelog sljeza
•      kamilica

HOMEOPATIJA

Phytolacca 6 x najbolje je sredstvo za mastitis. Može se uzeti bez razmišljanja o neefikasnosti ili o nekim neželjenim posljedicama.
Za žene koje nisu rađale:
•      Mercuri Cor 30 x
•      Pulsatilla 12 x
•      U nekim slučajevima koriste Belladonna 12 x i Bryonia 12 x.

Posted in: Bolesti, Savjeti i recepti

Leave a Comment

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.