Vodopija

vodopijaLATINSKI NAZIV: Cichorium intybus L.
PORODICA: Compositae
NARODNI NAZIV: cikorija, konjogriz, ženetrga

OPIS: Trajna, do 150 cm visoka biljka, uspravne, čvrste i uzduž izbrazdane stabljike. Brojni svijetloplavi cvjetovi (rijetko bijeli), razvijaju se na kratkim stapkama od juna do septembra i što je interesantno, otvoreni su u toku prijepodneva. Raširena je po svim krajevima naše zemlje i raste uz puteve, živice, po livadama.

SADRŽI: U mladim, svježim listovima ima vitamina C, karotina, a u korijenu inulina. Prisutni su i željezo, kalij, kalcij, natrij, pektin, cikoretol i drugi derivati voćnog šećera.

UPOTREBA: Prvi podaci o vodopiji kao ljekovitoj biljci, nalaze se u staroegipatskim papirusima, a opisuju je i Teofrast, Galen i Plinije. Zahvaljujući svojoj gorkosti, liječi probavne organe, poboljšava apetit, poboljšava izlučivanje žuči i pojačava diurezu. Stari narodi su je koristili kao dobar lijek za bolesti jetre (žutica, masna jetra). Dosta dobro iječi i pojedine kožne bolesti, jača organizam, a djelotvorna je i protiv, tako dosadnih glista.
Bolesti žučne kese, žučnih puteva:
vodopija…………………………………………………..    25 grama
maslačak…………………………………………………..    20 grama
trava Iva………………………………………………….    15 grama
nana……………………………………………………….    20 grama
smilje……………………………………………………..    20 grama
Dvije supene kašike mješavine politi sa 1/2 litra hladne vode, ostaviti da stoji 2 sata. Nakon toga grijati do ključanja, ohladiti, procijediti i piti u jutru i uvečer po 1 solju. Ne sladiti. U slučaju opstrukcije žučnih puteva, navedena mješavina se ne smije koristiti.
O cikoriji kao “sirotinjskoj kafi” (tako su je nekada zvali), ne treba puno pisati. Ta i takva cikorija zadnjih godina je, ko zna zbog čega, sastavnio dio recepture “profesora Savinskog”, a ljudi to koriste za borbu protiv kancera.
Sirup protiv glista i zatvora stolice kod djece:
Iscijediti čašu soka (2 dcl) od svježe vodopije (cvijet, list, stabljika, korijen). U njemu rastopiti 250 grama KANDIS šećera (smeđi šećer) i kuhati na veoma laganoj vatri oko 10 minuta. Uzimati u jutru i uvečer po 1 kafenu kašiku.
Protiv gastirtisa:
vodopija………………………………………………….    20 grama
kunica……………..   …………………………………..    20 grama
list oraha……………   …………………………………    20 grama
timjan……………..   ……………………………………    20 grama
trava Iva………………………………………………….     20 grama
Piti umjesto vode (1 litar dnevno).

TINKTURA: 3 puta po 20 kapi na dan. Ako kod pravljenja tinkture dodamo po 10 grama matičnjaka i rute, dobije se izvrsno sredstvo za masažu uzetosti udova iza preživljenog moždanog udara.