Timjan

timjanLATINSKI NAZIV: Thymus vulgaris
PORODICA: Labitae
NARODNI NAZIV: vrtni timjan, timijan

OPIS: Biljka je nalik grmu koji izraste do 50 cm visine. Za razliku od majkine dušice, biljka raste uspravno, nije polegla po zemlji. Stabljika joj je četverouglasta, razgranjena i previđena kratkim dlakama. Listovi su sitni, duguljasto-jajstog oblika, tvrdi su, sivo zelene boje. Cvijet je svijetlo-crven sitan i na vršnom je dijelu stabljike. Najvećim dijelom, biljka se uzgaja, a za lijek se koristi gornji dio biljke u cvatu.

SADRŽI: Etarsko ulje sa varijabilnom kompozicijom sastojaka. Glavni i nosivi sastojak je timol kojeg nekada ima i do 50%, a tu su još i karvakrol, 8-cineol, borneol, geraniol, linalol, bornyl i linalvl acetat, pinen, flavonoide apigenin, luteolin, timonin, naringenin, labiatična, kafeinska, taninska kiselina.

DEJSTVO: Anti-mikrobik, astrigent, anti-helme-nitik, anti-spasmodik, expektorant.

UPOTREBA: Zahvaljujući visokom sadržaju etarskog ulja sa tinolom, biljka je izuzetno ljekovita, jakog dejstva, a ko zna zašto, malo upotrebljavana. Kada se zna da timol ima doslovno jako anti-septično dejstvo, zašto ne upotrijebiti biljku protiv bolesti pluća i želudca? Kašalj, akutni i hronični bronhitis, flatulencija, upala krajnika, astma, upala grla, slabo varenje, hripavac (magareći kašalj), disme-noreja, a spolja protiv reumatskih bolova, bolova u mišićima, glavobolja, za inhalaciju itd.
Protiv hripavca, ali baš bez imalo tajni:
timjan……………………………………………………..    30 grama
list crnog ribiza………………………………………..    15 grama
komorač………………………………………………….    15 grama
rosulja……………………………………………………    10 grama
matičnjak………………………………………………..     10 grama
Jagorčevine…………………………………………….     10 grama
bosiljak………………………………………………….     10 grama
Protiv vrenja u želudcu i crijevima:
timjan……………………………………………………..    20 grama
nana………………………………………………………..     25 grama
Komorač………………………………………………..     15 grama
petrovac………………………………………………….     15 grama
Etarsko ulje timjana prejakog je dejstva i o tome se mora voditi računa. Za inhalacije dovoljna je jedna kap, a etarsko ulje sastavno je dio krema i losiona za masažu protiv reumatizma.
Koliko je biljka jaka u svom dejstvu, možda će vam pokazati i podatak da je bila osnova za spravljanje poznatog staro egipatskog balzama čiji su svi dijelovi i danas nepoznati.
Sa sezamovim uljem, timol iz timjana koristi se za liječenje lepre.
Nisu istog kvaliteta i jačine sintetski i prirodni timol i neće nikada biti. Prednost je opet na strani prirode. Sestra, rođakinja ili šta već, majkina dušica (Thvmus serphvlum) ljekovita je biljka, ali ni izbliza jaka kao njen brat ili rođak timjan.
Zašto ga samo upotrebljavati kao začin? Zašto od sebe odbacivati tako kvalitetnu i plemenitu ljekovitu tvar?
Upala grla i krajnika
•   timjan
•   kadulja
•   petrovac
•   list crnog duda
ispirati grlo mlakim čajem više puta u toku dana, a piti čaj od:
•   timjan
•   bosiljak
•   vranilova trava

TINKTURA: Tri puta po 15-20 kapi sa malo vode.
Timol je nakon određenog vremenskog roka sklon razlaganju, pa tinktura ne može stojati kao upotrebljiva duže od 9-10 mjeseci.