Stevia

stevia-plant-powder-130912Latinski naziv: Stevia Rebaudiana
Porodica: Asteraceae (glavočike)

Opis: Trajna zeljasta biljka porijeklom iz subtropskih i tropskih klimatskih uslova, neotporna na niske temperature (Paragvaj, Brazil). Najviše se uzgaja kao jednogodišnja biljka koja naraste do jedan metar visine sa svjetlo zelenim lišćem dužine oko tri centimetra.

Stevia je najslađa biljka na svijetu!! Njeni listovi su oko 40 puta  slađi od bjelog konzumnog šećera,a broj kalorija koje sdrži je 0 (nula). Slatkoća ove biljke potiće od steviosida, rebauodiosida A,B,C,D,E i F i od dolceida.Idealan izbor za dijabetičare i sve koji drže do dijete ali i do zdravlja. Slatkoću stevije organizam ne iskorištava kao ostale šećere.Stevija u potpunosti zadovoljava želju za slatkim , a pri tome se ne skladišti kao ostali ugljikohidrati. Glikozidi stevije utiču na relaciju hipotalamus-želudac ,blokirajući osjećaj gladi. Na tržištu umjetnih zaslađivača pojava stevije kao potpuno prirodnog i neškodljivog alternativnog zaslađivača ugrožava interese mnogih kompanija  , jer biljka se ne može patentirati kao vlastiti proizvod i stoga mnoge zemlje odbijaju da je prihvate kao zakonski odobren zaslađivač. Od 2001 godine dokazan je antivirusni učinak ove biljke pogotovo na rotaviruse koji su najčešći uzročnici proljeva kod djece.Biljka smanjuje mučninu i tzv žgaravicu ,potiče probavu. Veoma je bitna za dentalnu tj zubnu higjenu. Pored nje karijes je nemoćan.Stevija i njena slatkoća ne mjenjaju kiselost u ustima za vrijeme jela.Žvakanjem jednog lista stevije ujutro prije jela i čineći to šest nedjelja daje rezultat koji je malo čudo.Karijes na zubima u potpunosti nestaje.Ova blagotvorna biljka pojačava perifernu cirkulacijui reguliše krvni pritisak tj smanjuje povišen krvni pritisak.

Svojstva stevije su:

♦ antibakterijska
♦ antigljivična
♦ antivirusna
♦ kardiotonička
♦ diuretička

Stevia predstavlja osnov za liječenje tako dosadne Candide.

Koliko stevije treba kako bi se zamjenio šećer?

Šećer → Stevia  prah
♦ 1 šolja → 1 čajna kašika
♦ 1 čajna kašika → 1/16 čajne kašike

Kupujte samo prah stevije ili suhi list. Kapi ili tabletice nikako, jer jeftina industrija otrovnih zaslađivača radi svašta. Npr u otopljenom rastvoru stevije mogu se otopiti i ciklamat, aspartam ili asugrin, tvari koje su u suštini veoma štetne po ljudski organizam. Stevija se može koristiti kod spravljanja raznih proizvoda od voća, kod spravljanja kolača,sladoleda i keksa. Izvrsna je za slađenje čaja ili kafe.

Interesantno je navesti da se uveliko upotrebljava u kozmetici jer ima pravo ljekovito dejstvo na kožu ali i na kosu. Sve više se nalazi u zubnim pastama i vodicama za ispiranje usta.

Bježati od istine se može ali to zna biti i pogubno .Po najnovijim istraživanjima bjeli konzumni šećer postaje uzrokom mnogih bolesti pa i onih najtežih. Pretilost (debljina), diabetes, holesterol, ateroskleroza itd . Zašto ne koristiti zdravo i neškodljivo uprkos tradiciji i lošoj navici. Sjetite se kako nazivaju bjeli šećer, so i bjelo brašno .