Smokva

smokvaLatinski naziv :   Ficus  carica   L.   –   Moracaceae

Obična smokva potiče, vjerovatno, iz Male Azije ( Sirija , Palestina ) i sa obala Crnog mora. U staroj Grčkoj bila je nezaobilazna, pa se pominje u mnogim legendama i pjesmama , a imala je takvu vrijednost da se iz Atene nije smjela izvoziti . Egipćani su je uzgajali a pretpostavlja se da su je u Rim donijeli Feničani , poznati moreplovci.

Trenutno postoji oko 800 vrsta smokve . Biljka raste kao samonikla ili se uzgaja .Inače je to onisko drvo sa glatkom korom, svijetlo sive boje. Listovi su kožnati , hrapavi i peterolapeni. Cvjetovi smokve razlikuju se po graši i rasporedu od cvjetova mnogih drugih biljaka . Ovijeni su kožnatim , kruškolikim omotačem  a iz svega toga nastaje plod .

Za lijek se koristi plod , list i rijetko sok . Smokva sadrži malo kalorija a mnogo korisnih sastojaka potrebnih ljudskom organizmu:

  • bakar , beta karoten , biljna vlakna , biljne masti
  • vitamine B1 , B5 , B6 , vitamin E , vitamin P
  • željezo , magnezij , mangan , selen , šećer , flavonoide (imaju antiinflamatorno dejstvo)
  • kumarine (antiseptične i aromatične supstance)

Smokva obiluje rastvorljivim vlaknima  i zahvaljujuči njima i šećeru smokva ima pravo i dokazano laksativno dejstvo i poboljšava varenje . U tradicionalnoj medicini , mliječni sok iz smokve , koristi se spolja u liječenju manjih bolova , ujeda insekata i za skidanje bradavica . Sok nije za unutarnju upotrebu i treba ga pažljivo primjenjivati . Sok ima fungicidno , dezinfekciono i antiseptično dejstvo .

Listovi smokve su ljekoviti i snižavaju povišen nivo šečera u krvi i povišene trigliceride u krvi a u zadnje vrijeme extrakt lista koristi se u borbi sa određenim vrstama kancera .Kao dobar izvor kalijuma smokva povoljno djelujye kod povišenog krvnog pritiska .

Stotinu grama svježih smokava sadrži 70 kalorija a stotinu grama suhih smokava  sdrži i pet puta više .

Zbog visokog sadržaja šećera , suhe smokve se ne preporučuju  dijabetičarima . Potreban je veliki oprez kod upotrebe smokava koje su sušene sumpor dioksidom jer izazivaju burne alergijske reakcije .

Unutarnja upotreba :

  • za liječenje začepljenih nosnica i bronhitisa
  • tinktura : 40 do 50 kapi dva puta dnevno u čaši vode
  • uvarak : 80 grama suhih smokava stavite u 1 litar provrele vode . Ostavite da stoji pola sata. Popiti u toku dana.

Za liječenje kašlja ( odrasli )  grgljati 3 do 4 puta u toku dana oparak pripremljen na opisani način .

Za liječenje zatvora stolice :

  •  samljeti 20 suhih smokvi , 20 grama sjemena komorača i 30 grama sjemenki Lana. Sastojke dobro umješati . Praviti kuglice veličine klikera. uzimati ujutro i uvešer po jednu kuglicu.