Slatki korijen

slatki-korijenLATINSKI NAZIV: Glycirrhiza glabra
PORODICA: Leguminosae
NARODNI NAZIV: sladić, slatko drvo

OPIS: Višegodišnja biljka, visine oko 1 metar sa drvenastim korijenom. Stabljika biljke u donjem dijelu je okrugla, a u gornjoj polovini uglasta. Listovi su neparno perasti i sastavljeni od 3-7 pari listića koji su jajolikog oblika. Cvatovi su grozdastog oblika sa puno ljubičasto-bijelih cvjetova. Za lijek se uzima korijen koji se kopa u martu ili aprilu, pa čak i zimi. Biljka uspijeva na pjeskovitom tlu.

SADRŽI: Triterpene oleanonskog tipa najviše glvcirr nizina. Aglikone glvcirrhetinične kiseline, glvcirrhetol, glabrolid, isoglabrolid, fitosterole. Flavonoide i isoflavonoide, kumarine (umbeliferon, herniarin glvcirin), halkone, polisaharide, etarsko ulje koje sadrži linalol, benzaldehid, fenon itd. Prisutne su amino-kiseline, smole.

DEJSTVO: Expectorans, demulcent, anti-viral, anti-spasmodic, anti-anflamatorik, anti-hepa-totoxik, slab laxativ.

UPOTREBA: Kašalj, promuklost, čir na želudcu i dvanaestopalačnom crijevu, hronični virusni hepatitis, toksični hepatitis, virusne bolesti, bronhitis.
Ne treba pretjerivati u upotrebi slatkog korijena.
Zadnja ispitivanja pokazala su da biljka ima moć da ljudski imunološki sistem potakne na stvaranje anti-tijela, pogotovo na stvaranje leukina.
Glycirrhizin inhibiše, tj. čudno djeluje na DNA i RNA virusa i inaktiviše Herpes Simplex. Triterpeni koje biljka sadrži metabolizuju u tijelu molekule slične strukture adrenalo korteksnim hormonima. Protiv kašlja i bronhitisa:
bokvica…………………………………………………….    20 grama
slatki korijen…………………………………………….    10 grama
podbjel……………………………………………………    10 grama
bijeli sljez…………………………………………………    10 grama
Piti 2-3 puta dnevno po 1 solju čaja.
Većina sirupa protiv kašlja sadrži slatki korijen, jer pored ljekovitosti ima ukus koji djeca vole.

TINKTURA: 2-3 puta dnevno po 15 kapi.

UPOZORENJE: Slatki korijen i njegove preparate ne smiju uzimati trudnice, dijabetičari, niti oni koji imaju visok krvni pritisak.