Rusomača

rusomacaLATINSKI NAZIV: Capsella bursa pastoris
PORODICA: Cruciferae
NARODNI NAZIV: hoću-neću, pastirska torbica

OPIS: Do 40 cm visoka zeljasta biljka sa sitnim lišćem koje je duguljasto i kopljastog oblika. Ima male, neugledne, prljavo-bijele cvjetove. Plod je srcolika komuščica koja liči na pastriske torbice, po kojoj je u narodu ova biljka i dobila ime. Biljka je skoro bez ikakvog mirisa.
Cvate i bere se od marta do kasne jeseni, a raste svuda. Za lijek se koristi nadzemni dio biljke.

SADRŽI: Flavonoide-luteolin-7-rutinosid i quercitin-3-rutinosid, polipeptide nedetermi-nisane grade, fumarinsku i bursičnu kiselinu, holin, acetilholin, tiramin, histamin, vitamin C.

DEJSTVO: Astrigent, diuretik, anti-inflamatorik.

UPOTREBA: Rusomača je primjer kako neugledna, nezanimljiva na oko, pa skoro i neprimjetna biljka može biti ljekovita. Tako se priroda u svemu igra sa nama, jer mi biramo po izgledu, mirisu, okusu. Obično se varamo.
Izvrsno je opisana 1485. godine i hvaljena do granica koje prelaze u mit.
Biljka je ponajprije svojim hemijskim sastavom vezana za borbu sa krvarenjem. Bila je jedno vrijeme zaboravljena, da bi se početkom 20-og vijeka ponovo počela upotrebljavati kao prirodan hemostatik, pogotovo u poroditeljstvu. U našem narodu rijetko se upotrebljava, dok je nasuprot nama mnogo upotrebljavaju u Francuskoj i Njemačkoj.
Hematurija, pasivna hemoragija, intensti- nalna krvarenja, gastrična hemoragija, hemoroidi koji krvare, dugotrajna menopauzalna krvarenja, zatim reumatski bolovi, povrede mišića, prolejev, atonična dispesija. Može se upotrijebiti i za regulaciju krvnog pritiska, jer biljka na jedan određen način ima slično dejstvo imeli.
Protiv produžene i prejake menstruacije: po 20 grama rusomače, imele i kuniće.
Piti 2 puta na dan po 1 solju.
Protiv upale materice: 30 grama rusomače, 20 grama imele, 20 grama troskota, 20 grama kuniće.
Piti 2 puta dnevno po 1 solju čaja.
Rusomača reguliše menstruaciju bez loših popratnih pojava.
Ko zna zašto se zanemaruje upotreba ove biljke kod krvarećih tumora materice?
Kada postoji jaka upala bubrega sa krvarenjem, pomoći će: 20 grama rusomače, 20 grama imele, 20 grama kuniće, 20 grama preslice.

TINKTURA: Protiv istih problema 3 puta dnevno po 25 kapi.

HOMEOPATIJA: I u ovom obliku biljka se koristi protiv krvarenja, pogotovo materice u menopauzi, ali i u drugim prilikama kao što je hemoragični cistitis, krvarenje mioma.