Rogač

RogacLatinski naziv: Ceratonia siliqua L.

Rogač spada u porodicu mahunarki a riječ je o drvetu koje potiće sa Mediterana (Južna Evropa, Sjeverna Afrika) i koje voli jako suho i toplo podneblje. Njegove sjemenke klijaju čak i na golim stijenama i puštaju korjenje kroz tanje slojeve kamena u tlo. Postoje muške i ženske biljke. Sadi se na deset ženskih po jedna muška biljka, da bi se osiguralo donošenje plodova. Rogač ima kožnato rasperjano lišće tamno zelene boje. Plod (mahuna) je tamnobraon boje, dužine oko 20 centimetara. Da bi sazrela potrebno je oko 11 do 12 mjeseci. Biljka cvjeta od septembra do novembra. Plod se jede osušen ili pečen a koristi se i kao lijek od davnih vremena, naročito za liječenje plućnih bolesti i teških proljeva. Koristili su ga i stari Egipčani kao zaslađivać. Veoma je hranjiv i bezbjedan za upotrebu pa mogu da ga koriste djeca, trudnice i dojilje. U industriji se koristi kao stabilizator i zgušnjivač različitih proizvoda (sladoled, žele, razni sosovi) a samljeven u prah rogač se koristi kao zamjena za kakao ili čokoladu.

Koristi za zdravlje :
– snižava loš holesterol ( LDL holesterol )
– izuzetno sredstvo protiv proljeva kod djece i odraslih
– antioksidanti iz rogača pomažu u obnavljanju oštećenih ćelija
– djeluje protiv nekih bakterija i virusa
– veoma je koristan u prevenciji anemije
– ne sadrži gluten pa ga mogu koristiti osobe koje pate od celijakije
– pomaže kod nekih bolesti pluća

Taninima bogat rogač pomaže djeci kada imaju teške proljeve i poboljšava njihovo stanje u roku od samo dva dana, što je pravo malo čudo (smanjuje se broj stolica i spriječava dehidracija). Rogač sadrži brojne vitamine kao vtamin A, B2, vitamin D kao i minerale poput magnezijuma, željeza, fosfora, mangana i kalijuma. Dobar je izvor vlakana i proteina a sadrži dosta tanina i pektina. Oko 100 grama rogača sadrži više od polovine dnevne potrebe za kalcijumom. Rogač se koristi kao alternativa za čokoladu ali bez stimulativnih efekata kofeina i teobromina kojima obiluje svaka čokolada.

Ako rastvorite jednu čajnu kašiku rogača u prahu u šolji vode i dobro izmješate, dobit ćete dobru pastu koja je korisna za ublažavanje kašlja i napetosti u želucu a nezamjenjivo je sredstvo protiv proljeva i povraćanja.

Protiva suhog i nadražujućeg kašlja :
Stavite 2 šolje vode i komad korjena šumbira da se kuha nakon što voda provrije još pet minuta.
Sklonite sa vatre i izbacite đumbir. U vodu dodajte rogač (3 kašike rogača u prahu) i dobro umutite.
Dodajte jednu šolju mlijeka i 2 kašike meda i zagrijte (ne smije provrjeti).
Sipajte ovaj topao napitak u šolju pospite po njemu malo cimeta u prahu.
Piti 2 do 3 puta na dan po jednu šolju .