Podbjel

podbjelLATINSKI NAZIV: Tussilago farfara
PORODICA: Compositae
NARODNI NAZIV: konjsko kopito, lepuh

OPIS: Trajna biljka sa razvijenim korijenom i podzemnim izdancima. U proljeće se pojave zlatno-žuti cvjetovi na cvjetnoj stapki koja je visoka do 20 cm. Tada se listovi još uvijek nalaze pod zemljom i razvijaju se tek nakon cvjetanja. Listovi su potkovastog oblika i sa donje strane su sivkasti. Raste na vlažnim i svježim lokvastim i glinastim zemljištima, na obroncima i nasipima, uz obale rijeka, itd.

SADRŽI: Flavonoide: rutin, hiperosid, isoquertin, sluzi, polisaharide, na bazi glukoze, galaktoze, fruktoze, arabinoze i xiloze. Zatim, inulin, pirolizidinske alkaloide uključujući senkirkin i tusilagin, tanine, kalij, natrij, vitamine itd.

DEJSTVO: Expektorans, demulcent, anti-kata-ral, anti-tusiv, anti-spasmodik, blagi diuretik.

UPOTREBA: Akutni i hronični bronhitis, astma, emfizem, kašalj, faringitis, laringitis, upala mokraćnog mjehura, skrofulozni tumori.
O podbjelu postoji jednoglasno mišljenje da on dobro služi protiv svih bolesti pluća. Prilično dobro rastvara sluz. Listovi i cvjetovi biljke su u službenoj upotrebi i nalaze se u farmakopeji.
Protiv hroničnog bronhitisa:
podbjel…………………………………………………….    20 grama
bokvica……………………………………………………    20 grama
divizma…………………………………………………..    10 grama
vranilova trava………………………………………….    20 grama
list bijelog sljeza……………………………………….    20 grama
islandski lišaj……………………………………………    10 grama
Piti 3 puta na dan po 2 dcl čaja koji se sladi isključivo medom. Djeca od 1-3 godine po 2 male šolje za kafu dnevno. Djeca od 3-5 godina tri male šolje za kafu dnevno. Djeca od 5-10 godina po 3 dcl dnevno.
Osušenim i u prah samljevenim lišćem posipaju se rane, koristi se kodosteomijelitisa, kožnih čireva.
Uvarak od listova u obliku obloga primjenjuje se kod upale vena, čira potkoljenice (Ulcus Cruris), crvenog vjetra, pa čak i kod čireva zlokobne prirode.
Sirup od podbjela dobro je sredstvo protiv kašlja, kod tegoba koje izaziva gripa i trebali bi ga upotrebljavati strastveni pušači za čišćenje pluća, barem onoliko koliko se to može.
Postoji jedan prastari recept koji je bio čuvana tajna, no u ovoj knjizi ne smiju postojati recepti vrijedni, a ne napisani, jer zašto je onda pisati?
Sirup za borbu sa bronhitisom, kašljem, upalom pluća, upalom porebrice, astmom, pa čak i sa tuberkulozom. Nazvao sam ga čistačem svega što ne valja.
U zemljani lonac staviti red lišća podbjela i preliti ga smeđim šećerom. Staviti red lista bokvice i preliti šećerom. Tako redom: podbjel, šećer, bokvica, šećer, podbjel, šećer, bokvica…dok ne dođete do vrha. Lonac sa sdržajem ostaviti do jutra da se malo slegne. Nakon toga, dobro, dobro ga zatvoriti i staviti u rupu iskopanu u zemlji. Rupa mora biti dublja, tako da debeo sloj zemlje, kada lonac zatrpate, prekrije sve. Ostaviti da stoji 2 mjeseca.
Nakon toga izvaditi, dobro očistiti lonac, sadržinu procijediti kroz gazu i prokuhati. Presuti u staklenku i uzimati po potrebi 2-3 supene kašike na dan.

TINKTURA: 2-3 puta po 15 kapi

HOMEOPATIJA: Područje upotrebe isto kao i u herbalnoj medicini. Za homeopate neopravdano mali lijek.